Občuten padec cen rabljenih stanovanj

Cene so padle tako v Ljubljani kot v preostali Sloveniji, povsod v povprečju za 5,1 odstotka.

Objavljeno
28. november 2012 14.19
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si
Ljubljana - Cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so bile v tretjem četrtletju povprečno za 2,6 odstotka nižje kot v drugem četrtletju. Najbolj so se pocenile rabljene stanovanjske nepremičnine, med njimi rabljena stanovanja, katerih cene so na četrtletni ravni upadle najbolj od leta 2003.

Cene rabljenih stanovanjskih nepremičnin (stanovanja in družinske hiše skupaj) so se glede na drugo četrtletje znižale v povprečju za 3,7 odstotka.

Najbolj so se znižale cene rabljenih stanovanj, in sicer so cene padle tako v Ljubljani kot v preostali Sloveniji, povsod v povprečju za 5,1 odstotka.

S tem znižanjem so cene rabljenih stanovanj v Ljubljani dosegle raven, ki je že krepko nižja od tiste iz prvega četrtletja 2007 (za 11 odstotkov), kateremu je sledilo obdobje hitrega naraščanja cen vseh nepremičnin. Kljub nizki ravni cen pa ostaja tudi število transakcij rabljenih stanovanj zelo nizko, najnižje po letu 2010, dodajajo.

Cene rabljenih družinskih hiš se niso bistveno spremenile; v primerjavi z drugim četrtletjem so bile nižje za 0,6 odstotka, glede na obdobje pred letom dni pa nižje za 1,5 odstotka.

Cene novozgrajenih stanovanj in družinskih hiš skupaj so se glede na drugo četrtletje povprečno znižale za 0,6 odstotka, pri čemer pa so se cene novih stanovanj zvišale za 0,8 odstotka.

Statistični urad opozarja, da je bilo število prodanih novih stanovanj (153), o katerih so poročala podjetja, zajeta v vzorčno statistično raziskovanje o cenah novogradenj, najmanjše od začetka leta 2007, ko je statistični urad začel spremljati cene novogradenj.

»Kupci novih stanovanj očitno še vedno čakajo na premike v zvezi s praznimi stanovanji iz stečajnih postopkov,« ocenjujejo na statističnem uradu.

Tudi v tretjem četrtletju je bilo največ novih stanovanj prodanih v osrednjeslovenski statistični regiji, 46 odstotkov, od tega 61 odstotkov v Mestni občini Ljubljana. Sledili sta podravska statistična regija s 14 odstotki in obalno-kraška statistična regija z 10 odstotki prodanih novih stanovanj.

Cene novozgrajenih družinskih hiš so se po zvišanju v prejšnjem četrtletju tokrat znižale za 6,2 odstotka. Indeksi cen družinskih hiš zaradi nizkega števila zajetih transakcij tudi sicer bolj izdatno nihajo kot pri ostalih vrstah stanovanjskih nepremičnin, a tokratno znižanje se kaže kot del daljšega trenda, ocenjujejo statistiki.