Obresti na slovenske obveznice blizu sedmih odstotkov

Zahtevana donosnost na slovenske državne obveznice je od 6,56 upadla na 6,12 odstotka.

Objavljeno
17. april 2013 12.06
J. S. S., Delo.si, STA
J. S. S., Delo.si, STA

Ljubljana - Zahtevana donosnost na slovenske državne obveznice z ročnostjo desetih let se je na sekundarnem trgu danes prvič po avgustu lani povzpela nad psihološko mejo sedmih odstotkov, ki državam po mnenju stroke ne dopušča več vzdržnega zadolževanja.

Povprečna obrestna mera je na elektronski borzi MTS ob 12. uri je znašala 6,56 odstotka, ob 16. uri je padla na 6,20, ob zaključku trgovalnega dne pa je znažala 6,12.

Donos do dospelosti slovenske desetletne obveznice je bil še sredi marca okoli petodstoten. Potem ko je bil Ciper prisiljen zaprositi za mednarodno posojilo in so se pojavile špekulacije, da je naslednja v vrsti za finančno pomoč Slovenija, pa se je začel močno zviševati.

Ameriški časnik Wall Street Journal je včeraj na mnenjski strani sicer objavil prispevek slovenske premierke Alenke Bratušek, ki odločno zavrača špekulacije o tem, da je Slovenija naslednja od držav EU, ki se ji obeta finančni propad. Premierka trdi, da Slovenija ne potrebuje denarja, ampak zaupanje in nekaj časa, da sama reši težave.

Po včerajšnjem srečanju z gospodarstveniki pa je Bratuškova zagotovila, da vlada aktivno pripravlja ukrepe za podporo gospodarstvu. Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije O konkretnih ukrepih sicer ni bilo govora, a akcijski načrti naj bi sledili kmalu.