Od jutri bo v obtoku tudi desetak

Novi bankovec je odpornejši in ima še več zaščitnih elementov.

Objavljeno
19. september 2014 21.34
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo

Jutri bo Banka Slovenije, tako kot drugih 17 centralnih bank evrskega območja, v obtok dala prve desetevrske bankovce iz nove serije Evropa. Po značilnostih je enak petaku, na katerega smo se po dobrem letu in pol, odkar je v obtoku, že navadili, težava pa je, da z njim še vedno ne moremo povsod plačevati. Bo zdaj tako še z desetakom?

Za razliko od lanskega leta, ob uvedbi petevrskega bankovca, so imela zdaj podjetja iz območja z evrom dovolj časa za prilagoditev avtomatov, pravijo v Banki Slovenije. Za petak so morali vse pripraviti v petih mesecih, poleg tega so teste lahko opravljali samo na centralni banki, za desetak so imeli devet mesecev, bankovec pa so lahko testirali v podjetjih. Nekateri so bili besedah Nives Kupic iz Banke Slovenije to zelo hitro uredili, drugih pa »več kot pozivati k temu ne moremo«. Pri večjih trgovcih, kazinojih in drugih večjih uporabnikih verjetno ne bo težav, bankovce sprejemajo, težava pa je lahko po besedah sogovornice v manjših parkirnih hišah in pri podobnih ponudnikih.

V Mestno občino Ljubljana (MOL), na Slovenske železnice in v Automatic servis, ki ima v lasti več kot 8000 kavnih avtomatov po državi smo vprašali, ali bomo jutri lahko plačali z novim desetakom. Iz MOL so odgovorili, da so avtomati za nakup urbane prilagojeni, parkomati ob cestiščih sploh ne sprejemajo bankovcev za 10 evrov, avtomatske blagajne na parkiriščih pa bodo prilagodili do konca septembra. Iz Automatic servisa so sporočili, da je prilagojenih polovica avtomatov in dodali, da bodo preostale posodobili do konca prvega četrtletja prihodnje leto. »Zelo majhen deleže uporabnikov na avtomatu plačuje z desetakom,« so še pristavili.

Nadgradnja avtomatov je draga

V Evopski centralni banki menda pričakujejo, da bo težav manj, saj so podjetja imela veliko več časa za to, da so lahko ustrezno prilagodila opremo. Tako se ne bi smelo zgoditi, da potniki na avtomatih nemških železnic z novim bankovcem ne bi mogli kupiti karte takoj po polnoči. To se je ob vpeljavi prvega bankovca iz prenovljene serije namreč zgodilo.

Lastniki pravijo, da so stroški nadgradnje zelo visoki, počakali bodo še na desetak. Kot zagotavljajo sogovorniki iz različnih podjetij, kjer imajo nameščene avtomate, petakov še vedno ne morejo uspešno vložiti v režo, torej tudi novih desetevrskih bankovcev ne bodo mogli. Bankovci, ki smo jih uporabljali doslej, bodo veljavni še naprej, centralna banka jih bo postopoma jemala iz obtoka, enako kot to dela s petaki, ki jih zdaj že zelo redko dobimo v roke.

Evropska centralna banka novo serijo bankovcev izdaja (v prihodnjih letih bomo dobili tudi nove 20-evrske bankovce, nato 50-evrske itn.), da bi še zmanjšala možnost ponarejanja denarja. Bankovci imajo več novih zaščitnih elementov in so trpežnejši. Še vedno pa avtentičnost lahko preverjamo po sistemu otip-pogled-nagib. Tako ima bankovec po novem na levem in desnem robu tudi kratke izbočene črte.

Če ga pogledamo proti svetlobi, v vodnem znaku pod zastavo EU vidimo portret boginje Evrope, v varnostni niti pa je poleg vrednosti bankovca tudi znak za evro. Če desetak nagibamo naprej in nazaj, se poleg številke vrednosti in znaka za evro po novem pojavita tudi okno in portret Evrope. Nova je tudi smaragdno zelena barva številke vrednosti bankovca, na kateri se pojavi zeleni val, ko ga premikamo navzgor in navzdol, barva se spreminja iz zelene v temno modro.

Letos jih bodo natisnili 94 milijonov

Ob izdaji prenovljenega bankovca za deset evrov smo zbrali nekaj podatkov o naši valuti, ki jo bo kot 19 država s prvim januarjem 2015 prevzela Litva. Spomnimo, po Sloveniji leta 2007 so v evrsko območje vstopili Malta in Ciper (2008), Slovaška (2009), Estonija (2011) in Latvija (2014).

Vse od uvedbe evra število bankovcev v obtoku konstantno raste in upada – le oktobra 2008, po bankrotu banke Lehman Brothers in poglobitvi finančne krize se to ni zgodilo. Prihrankov, ki so jih potrošniki vzeli iz bank, tja niso več vrnili in v obtoku se je pojavilo dodatnih 35–40 milijard evrov.

Zdaj je v obtoku 16,6 milijarde evrskih bankovcev v skupni vrednosti skoraj 970 milijard evrov. Več kot 40 odstotkov vseh je petdesetakov, bankovcev za deset evrov, ki so tretji najpogostejši, je 2,1 milijarde. V letu 2014 bankovce za deset evrov izdaja Grčija, in sicer je predvidena proizvodnja 94 milijonov kosov.

V prvi polovici letošnjega leta so centralne banke iz obtoka vzele 331.000 ponarejenih bankovcev, nekaj manj kot pet odstotkov je bilo desetakov, več kot tretjina bankovcev za 50 evrov, skoraj polovica pa za 20 evrov.