Vlada se otepa neformalnih mrež

Poslanci so razpravljali 
o zamenjavah v vodstvu SDH in DUTB.

Objavljeno
12. november 2015 21.08
jsu/Slovenski Državni Holding
Maja Grgič, gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo

Ljubljana - »Prav zaradi menjav v vodstvih SDH in DUTB se zdi, da so omrežja ugrabila vlado,« je menil poslanec Jernej Vrtovec (NSi). Nezadovoljstvo zaradi omenjenih zamenjav namreč še ni potihnilo, o tem pa so razpravljali tudi poslanci.

Obravnavo so zahtevali poslanci NSi, SDS in nepovezani poslanec Bojan Dobovšek. Zanje je sporno nedavno imenovanje Marka Simonetija za predsednika upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), Barbare Smolnikar za članico nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Marka Jazbeca za predsednika uprave SDH. Moti jih predvsem njihova povezava z NLB. Smolnikarjeva je namreč predsednica uprave NLB Vita, Simoneti je nekdanji prvi nadzornik NLB, Jazbec pa nekdanji član uprave NLB. Smolnikarjevi očitajo konflikt interesov, Simonetiju in Jazbecu pa podeljevanje slabih kreditov.

Zavrnitev priporočil

Predlagali so tudi priporočila, da naj organe SDH in DUTB pod drobnogled vzame Komisija za preprečevanje korupcije in da naj vlada ob morebitnih nepravilnostih razreši člane upravnega odbora DUTB in Smolnikarjevo. Čeprav vlada delu priporočil ni nasprotovala, ta niso dobila podpore pristojnega parlamentarnega odbora, saj so koalicijski poslanci glasovali proti.

»Vlade ne obvladujejo lobiji in omrežja,« se je na Vrtovca odzval državni sekretar Metod Dragonja. A Dobovšek je vztrajal, da gre za konflikt interesov, za trgovanje z vplivom in neformalne mreže. Dragonja je dejal, da vlada nikoli ni rekla, da te mreže ne obstajajo, »jih pa poskuša v kadrovalnih postopkih čim bolj eliminirati«.
Dragonja je opozoril, da je vlada pristojna le za imenovanje nadzornikov SDH in upravnega odbora DUTB. Ponovil je, da je do menjav v DUTB prišlo zaradi nezaupanja in nezakonitosti. NLB Vita pa da ni ne odvisna ne obvladujoča družba NLB, zato Smolnikarjeva ni v navzkrižju interesov.

Nista izpolnila pričakovanj

Zamenjavo vodstva SDH je poslancem pojasnjeval prvi nadzornik družbe Damjan Belič. Povedal je, da so upravo zamenjali, ker je nominacijska komisija ugotovila, da Matej Pirc in Matej Runjak ne izpolnjujeta njenih pričakovanj in da nista pokazala ravni medsebojnega sodelovanja v skupnem vodenju uprave kot kolektivnega organa. Jazbeca pa so po njegovih besedah izbrali tudi zaradi izkušenj v bančništvu. Belič je poudaril, da so nadzorniki pregledali tudi poslovanje družb, med drugim NLB v letih 2009 in 2012, ko je v upravi banke sedel Jazbec. Ugotovili so, da je banka imela izgubo zaradi rezervacij za pretekle slabe kredite, in ne zaradi slabega tekočega poslovanja.

A opozicije to ni zadovoljilo. Vrtovec je poudaril, da NLB v letih od 2009 do 2012 ni vložila niti ene ovadbe proti tistim, ki so odgovorni za nastanek bančne luknje, leta 2013 pa je marsikaj že zastaralo. Anže Logar (SDS) pa je Jazbecu očital, da je kot predsednik kreditnega odbora NLB družbi Grep odobril posojilo za Stožice. Znano je, da je bilo pozneje preneseno na slabo banko. Belič je dejal, da nihče od imenovanih kandidatov ni v kazenskem postopku, ni obsojen, niti ni bila proti njemu vložena pravnomočna obtožnica.

Konverzije povečujejo primanjkljaj

Andrej Šircelj (SDS) je med razlogi za zamenjave v DUTB izpostavil pospešeno unovčevanje premoženja in spremembo terjatev v kapitalske delež podjetij, česar se je lotevala slaba banka, a je negativno vplivalo javno-finančni primanjkljaj. Dragonja je priznal, da te operacije res poslabšujejo deficit, vendar jih ni bilo toliko, »da bi bistveno vplivale na javno-finančno sliko države«.