Odbor za finance podprl ohranitev zvišanih stopenj DDV

MF: Ohranitev stopenj DDV na zdajšnjih ravneh je potrebna za doseganje cilja postopne javnofinančne konsolidacije.

Objavljeno
13. november 2015 14.27
cropix/Fiskalne blagajne 281212
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana − Odbor DZ za finance in monetarno politiko danes obravnava proračunske dokumente za prihodnji dve leti, h katerim je vlada tokrat priložila tudi predlog novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV), s katero se bosta v krizi zvišani stopnji tega davka ohranili kot trajen ukrep. V opoziciji so do namere vlade kritični.

Vlada je v okviru protikriznih ukrepov julija 2013 zvišala splošno stopnjo DDV z 20 na 22 odstotkov, znižano, s katero so med drugim obdavčeni hrana in zdravila, pa z 8,5 na 9,5 odstotka. Ukrep je trenutno zapisan v zakonu o izvrševanju proračuna za čas do konca leta 2015, piše STA.

Ohranitev stopenj DDV na zdajšnjih ravneh je potrebna za doseganje cilja postopne javnofinančne konsolidacije, je pojasnila državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar. Sicer pa je bilo zvišanje stopenj DDV že od začetka mišljeno kot stalen ukrep, je dodala. Če novela zakona ne bo uveljavljena s 1. januarjem 2016, bi to po oceni vlade pomenilo izpad proračunskih prihodkov v višini 250 milijonov evrov na leto.

V opoziciji so nameri vlade ostro nasprotovali. »Kar so ljudje mislili, da bodo plačevali dve leti, bodo zdaj v nedogled,« je bil kritičen Andrej Šircelj (SDS). Ne gre za nič drugega kot le za nove davke, je opozoril.

Podobno sta menila Jožef Horvat (NSi) in Luka Mesec (ZL), medtem ko je Alenka Bratušek (NP) dejala, da nima nič proti, če se zvišani DDV ohrani trajno, vendar naj vlada ob tako visoki gospodarski rasti, kot jo dosegamo zdaj, razbremeni kakšen drug davek.

Vojka Šergan (SMC) je obljubila, da koalicija pripravlja predlog za prestrukturiranje davčnih bremen, glede obravnavanega predloga novele zakona pa izrazila prepričanje, da trgovci tudi v primeru znižanja stopenj DDV na prejšnjo raven svojih cen ne bi znižali. A Širclja ni prepričala. »To je mit, ki v tržnem gospodarstvu ne velja,« je dejal.

V SDS so k predlogu novele zakona vložili dopolnilo, naj se DDV spet zniža na prejšnjo raven, česar pa navzoči niso dovolj podprlli.

Glavni namen novele zakona o DDV je sicer poenostavitev administrativnih postopkov za uvoznike pri plačevanju DDV, je uvodoma pojasnila Vraničarjeva. Tako se bo DDV pri uvozu obračunal na podlagi davčnega obračuna, in ne več kot dajatev neposredno ob uvozu blaga. Uvoznikom torej ne bi bilo treba več financirati uvoznega DDV, s čimer so se člani odbora strinjali.

Odbor za finance v nadaljevanju seje obravnava predlog državnega proračuna za leti 2016 in 2017, ki ga bo DZ sprejemal na redni novembrski seji prihodnji teden. Še vedno sicer ostaja nerešeno vprašanje sredstev, ki so jih iz državnega proračuna deležne občine, medtem ko se je vladi uspelo s sindikati dogovoriti o masi plač za javne uslužbence.