Odločitve o holdingu preložili

ESS: O SDH bo odločala posebna delovna skupina.

Objavljeno
19. september 2013 23.14
Erika Repovž, gospodarstvo
Erika Repovž, gospodarstvo

Ljubljana - O osnutku novele zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki ga je minister za finance Uroš Čufer včeraj prvič predstavil sindikatom in delodajalcem, bo v prihodnje odločala posebna delovna skupina, ki jo bodo ustanovili v enem tednu.

Socialni partnerji menijo, da se z aktualno vlado glede holdinga pogovarjajo o istih vprašanjih, kot so se s prejšnjo, Janševo vlado. Nerešenih je še veliko vprašanj, predvsem pa socialne partnerje moti, da so izločeni iz procesa odločanja o usodi državnega premoženja.

Delovna skupina bo poskušala poiskati rešitve za vse vpletene - za upokojence, ki so z referendumom dobili del Zavarovalnice Triglav, ki se po tem zakonu prodaja, za sindikate ter javne uslužbence, ki so vplačevali v sklad obveznega dodatnega pokojninskega zavarovanja (SODPZ) in imajo v Kadu 530 milijonov evrov. Prav tako ostaja nerešeno vprašanje, kakšen bo status Kada in kakšne bodo njegove obveznosti do Zpiza.

»Bojimo se, kako bodo upravljali naložbe in kdo bo odločal o prodaji državnega premoženja. Ministra Čuferja smo opozorili, da bi imela po novem zakonu vlada preveč pristojnosti in da morajo imeti v nadzornem svetu holdinga svoj glas tudi socialni partnerji ter predstavniki upokojencev,« je povedal Ladi Rožič iz svobodnih sindikatov.

Pri noveli zakona o dohodnini so vlada in socialni partnerji bolj usklajeni. »Vlada je pripravljena še enkrat pogledati vsa nerešena vprašanja; to so neusklajevanje olajšav in letnih davčnih osnov na lestvici za odmero dohodnine, obdavčitev odpravnin delavcev zaposlenih za določen čas ter povprečnine pri dodatnem pokojninskem zavarovanju. Če bo vlada ugotovila, da gre za upravičene zahteve, bodo predlagani amandmaji v postopku v DZ,« je obljubil Čufer.