Odveč bo več kot tristo bančnikov

Združevanje: Pripojitev Banke Celje k Abanki bo prinesla drugo največjo banko.

Objavljeno
15. oktober 2014 22.06
Ljubljana - Abanka 08.oktobra 2014
Suzana Kos, Ozadja
Suzana Kos, Ozadja
Ljubljana, Celje – Načrt prestrukturiranja in povezovanja dveh bank predvideva tudi precej manj zaposlenih. Po naših izračunih bo odveč skoraj vsak četrti zaposleni. Nadaljevalo se bo tudi zapiranje poslovalnic. Po trditvah naših virov naj bi načrt v Bruselj romal že prihodnji teden.

Kaj bo prinesla združitev bank? Iz dokumentacije, ki so jo obravnavali v minulih dneh nadzorniki obeh bank, je razvidno, da bo v novi banki 318 manj zaposlenih; po našem izračunu bo torej odveč skoraj vsak četrti zaposleni. V Abanki je po podatkih letnega poročila zaposlenih 881 ljudi, v Banki Celje pa 484. Hkrati bo tudi poslovalnic manj; teh naj bi bilo v bančni panogi manj od deset do 12, merilo za zapiranje vrat posameznih bančnih poslovalnic pa bo ocena, koliko se v lokalnem okolju prekrivajo.

Nastala bo druga največja banka

Abanka, doslej tretja največja slovenska banka, je že s 1. aprilom šest glavnih podružnic v poslovni mreži združila v tri regijske podružnice, zaprla pa je poslovalnici v Krškem in Luciji. Banka Celje je v preteklosti umaknila že več poslovalnic in bankomatov, denimo z Vranskega, iz Vitanj, Prebolda in Zidanega Mosta; največ poslovalnic ima na celjskem območju.

Po velikosti bilančne vsote bo, če sodimo po v minulih dneh obravnavanem načrtu prestrukturiranja in povezovanja, združena banka s 3,93 milijarde evrov druga največja v državi, takoj za NLB, imela pa bo okoli desetodstotni tržni delež. Le eno odstotno točko nižjega je Abanka pred tremi leti že imela, a ji je ta padel za dobro odstotno točko in pol in je konec lanskega leta znašal 7,5 odstotka. Banki Celje se je bilančna vsota lani zmanjšala za skoraj petino, iz polletnega poročila pa je razvidno, da se ji je padanje bilančne vsote nadaljevalo in je glede na konec leta 2012 nižja kar 32 odstotkov. Ima več kot 128.000 komitentov fizičnih oseb in več kot 11.500 komitentov, ki so pravne osebe.

Pošta gre v Bruselj

Po neuradnih informacijah naših virov naj bi Slovenija načrt povezovanja obeh bank evropski komisiji poslala že prihodnji teden, čeprav je skrajni rok za to konec leta, do tedaj pa bi finančno ministrstvo rado že imelo v rokah soglasje komisije za združitev obeh bank.