OECD občutno izboljšal napoved slovenske rasti

Ta naj bi letos dosegla 3,8 odstotka, kar je 1,4 odstotne točke več, kot je kazala novembrska napoved.

Objavljeno
07. junij 2017 13.02
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) je občutno izboljšala napoved slovenske gospodarske rasti. Ta naj bi letos dosegla 3,8 odstotka, kar je 1,4 odstotne točke več, kot je kazala novembrska napoved. Napoved za prihodnje leto se je zvišala za 0,8 odstotne točke na 3,1 odstotka. Slovenijo pri tem poziva k odpravi ovir za več investicij.

Slovenska gospodarska rast prekaša evropsko, predvsem zaradi močnega domačega povpraševanja, je v danes objavljeni napovedi ocenil OECD. Gre za najbolj optimistično napoved rasti slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP) za letošnje leto.

Kot so pojasnili v organizaciji, v Sloveniji poleg zasebne raste tudi javna potrošnja, kar je posledica odprave nekaterih varčevalnih ukrepov v javnem sektorju.

Izvozniki v dobri kondiciji

Potem ko so investicije v začetku lanskega leta upadle zaradi nove finančne perspektive EU, pa so se v nadaljnjih mesecih okrepile. »Izvozniki so v dobri kondiciji, Slovenija povečuje tržne deleže, kar prispeva k rekordnemu presežku na tekočem računu plačilne bilance,« so poudarili.

Izvozu so za 2017 napovedali 5,5-odstotno rast, ki naj bi bila v 2018 še višja, in sicer 5,7-odstotna. Uvoz pa naj bi se okrepil za šest oz. 6,4 odstotka.

Brezposelnost še naprej upada, vendar pa zaradi staranja prebivalstva na nekaterih področjih že prmanjkuje kadra. »Tuji delavci so v 2016 predstavljali kar četrtino vseh novih zaposlitev, kar je pomagalo k zmerni rasti plač,« so navedli.

Letos naj bi se stopnja brezposelnosti po anketni metodi oblikovala pri 7,3 odstotka, in prihodnje leto upadla na 6,3 odstotka. Cene življenjskih stroškov se bodo letos v povprečju znižale za 2,6 odstotka, prihodnje leto pa za 3,1 odstotka.

Obrestne mere višje od povprečja

S prenosom slabih terjatev na Družbo za upravljanje terjatev bank so banke v Sloveniji dobile možnost, da povečajo kreditiranje podjetij in posameznikov. Ob tem pa so v OECD izpostavili, da so obrestne mere za podjetja v Sloveniji višja kot v povprečju območja evra.

Slovenija bi morala po mnenju OECD zmanjšati birokratske ovire in poenostaviti predpise, da bi s tem lahko privabila več tujih investicij. »Da bi povečali konkurenčnost, mora Slovenija pospešiti privatizacijo, saj bo s tem ustvarila več priložnosti za tuje neposredne investicije, poleg tega pa mora sprejeti reforme in zmanjšati ovire za podjetnike,« so zapisali v OECD.

Domače in mednarodne ustanove po lanski 2,5-odstotni rasti slovenskega BDP za letos večinoma napovedujejo okrepitev rasti. Najbolj optimistična je Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), ki napoveduje 3,8-odstotno rast. Najmanj optimistična je EBRD, ki napoveduje 2,5-odstotno rast.