OZS: Višji DDV nevaren za dejavnosti

Dejavnosti, za katere vlada predlaga zvišanje DDV, opravljajo majhni subjekti, večina pa je samozaposlenih.

Objavljeno
11. oktober 2012 17.06
Posodobljeno
11. oktober 2012 17.15
vidic/sraka
K. F., gospodarstvo
K. F., gospodarstvo
»Obrtno-podjetniška zbornica se ne strinja z ukinitvijo nižje stopnje davka na dodano vrednost na določene dobave blaga in storitev, zato je svoje pripombe poslala tudi Ekonomsko-socialnemu svet, ki bo na pobudo naše zbornice obravnaval ta ukrep na jutrišnji seji,« so sporočili iz zbornice.

Vlada je predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o davku na dodano vrednost, ki ga je sprejela 4. oktobra, predvidela, da bo pri nekaterih skupinah blaga in storitev, za katere zdaj velja znižana, 8,5-odstotna stopnja DDV uvedla splošno, 20-odstotno stopnjo.

Med izbrane dejavnosti, pri katerih se bo davčna stopnja tako zvišala za 11,5 odstotne točke, so tudi dejavnosti, ki so za OZS posebej zanimive, ker zadevajo njihove člane: frizerske storitve, storitve čiščenja oken in zasebnih gospodinjstev ter dobava lončnic, sadik in rezanega cvetja. Vse tri storitvami je vlada Boruta Pahorja leta 2009 s spremembami in dopolnitvami zakona o davku na dodano vrednost premestila iz obdavčitve s splošno stopnjo v zakonsko prilogo Prilogo I, ki našteva blago in storitve z znižano davčno stopnjo.

Opozarjajo na posledice podražitev za potrošnike

V zbornici sicer opozarjajo tudi na posledice podražitve nekaterih storitev za potrošnike: »Po splošni stopnji naj bi se obdavčevale tudi frizerske storitve, ki sodijo v sklop storitev osebne nege, ta sprememba pa tako posega tudi v področje zadovoljevanja osnovnih življenjskih potreb končnih potrošnikov, za katere se po priporočilu Sveta Evropske unije uporablja nižja stopnja.«

OZS poudarja, da dejavnosti, za katere vlada Janeza Janše predlaga zvišanje DDV, opravljajo izredno majhni subjekti, večina pa je samozaposlenih: 62 odstotkov v frizerski dejavnosti, 64 odstotkov čistilcev objektov in 58 odstotkov cvetličarjev in vrtnarjev. »Ta ukrep bo ravno pri teh malih, samozaposlenih povzročil zapiranje dejavnosti in selitev v sivo ekonomijo, kar je že sedaj velik problem ravno v teh dejavnostih. Velikih obratov, ki opravljajo te dejavnosti in imajo več kot štiri zaposlene, je zanemarljivo malo, samo 100 obratov v vsaki dejavnosti,« opozarjajo v zbornici.

V OZS so prepričana, da povečanje stopenj DDV v teh dejavnostih ne prinaša prav nobenega pozitivnega učinka, prav tako ne pričakovanih učinkov, ki jih predlagatelj navaja. »V OZS se zavedamo, da mora vlada pridobivati dodatna finančna sredstva, vendar se bojimo, da ukrep ne bo prinesel želenih pozitivnih učinkov za državno blagajno. Navedeni ukrep je po naši oceni v nasprotju z vladnimi zavezami za razbremenitev malega gospodarstva, saj bi prav višja obdavčitev lahko privedla do povišanja stopnje sive ekonomije, zaviranja gospodarske rasti, konkurenčnosti, inovativnosti ter neugodnega davčnega okolja, zato mu v OZS nasprotujemo,« je dejal Pavel Sedovnik, namestnik generalnega sekretarja OZS.

Poleg dejavnosti, ki jih izpostavlja zbornica, vlada za obdavčitev z višjo stopnjo predlaga če časopie in publicistiko, uporabo športnih objektov, hrano za hišne živali in storitve javne higiene.