Pahor dobil kar 16 prijav za viceguvernerja

Predsednik bo dve imeni kandidatov za svet Banke Slovenije predvidoma poslal v državni zbor do sredine januarja.

Objavljeno
18. december 2015 18.43
lvi-Borut Pahor
Miha Jenko
Miha Jenko
Ljubljana – Na javni poziv predsednika republike Boruta Pahorja za zbiranje kandidatur za dve prosti delovni mesti viceguvernerja Banke Slovenije je do roka, 15. decembra, prispelo kar 16 predlogov kandidatur. Prijavila sta se oba viceguvernerja, ki jima v prihodnjih mesecih poteče mandat, Darko Bohnec in Stanislava Zadravec Caprirolo, ob njima pa še Boris Bajt, Andrej Bertoncelj, Marko Bošnjak, Vlasta Brečko, Milan Martin Cvikl, Primož Dolenc, Goran Katušin, Anton Kožar, Ksenija Maver, Miha Mihič, Primož Pinoza, Vida Šeme Hočevar, Jožica Vavpotič Srakar in Alenka Vrhovnik Težak.

Pahor se zdaj lahko odloči med prijavljenimi kandidati, med katerimi prevladujejo ekonomisti in pravniki, lahko pa predlaga tudi svoja kandidata za viceguvernerja, ki sta hkrati tudi člana sveta Banke Slovenije. Predsednik bo zdaj proučil kandidature, predvidoma v začetku januarja pa bo opravil posvetovanja z vsemi poslanskimi skupinami, predloga kandidatur pa bo državnemu zboru posredoval do 15. januarja prihodnje leto, so nam sporočili iz urada predsednika.

Mandat do leta 2022

Mandat guvernerja in viceguvernerjev traja šest let, v konkretnem primeru torej do leta 2022, od kandidatov se pričakuje izpolnjevanje visokih strokovnih pogojev. Za imenovanje v državnem zboru potrebujejo 46 glasov poslancev. Politična letvica je torej postavljena nekaj nižje kot za člane fiskalnega sveta, ki potrebujejo 60 glasov, a je bila vseeno doslej že nekajkrat previsoka. A po drugi strani tudi njihova plača ni ravno nizka, vsaj za slovenske razmere ne. Mesečna bruto plača viceguvernerja Banke Slovenije, inštitucije, ki je del evrosistema, namreč znaša nekaj manj kot 10 tisoč evrov in je s tem višja od prejemkov najvišjih predstavnikov države (predsednika države, vlade, parlamenta itd.).