BS: Fiskalni položaj države se izboljšuje, tveganja obstajajo

Med njimi Banka Slovenije izpostavlja transakcije DUTB in finančno breme begunske krize.

Objavljeno
25. november 2015 15.37
lvu-BS
M. Bi.
M. Bi.

Fiskalni položaj države se še izboljšuje, ugotavljajo na Banki Slovenije. Ob ugodni gospodarski rasti in varčevalnih ukrepih rast javnofinančnih prihodkov precej presega rast izdatkov, kar bo omogočilo znižanje letošnjega primanjkljaja pod tri odstotke BDP.

Opozarjajo pa na visoka tveganja, ki izhajajo iz enkratnih dejavnikov, med katere sodijo transakcije DUTB in finančno breme begunske krize.

K gospodarski rasti, ki je v tretjem četrtletju verjetno ostala višja od povprečja evrskega območja, so pomembno prispevale predelovalne dejavnosti, kjer pričakovano upočasnjevanje rasti proizvodnje avtomobilske industrije že nadomešča hitrejša rast drugih panog. Solidna rast prihodkov se ohranja v zasebnih storitvah.

Gradbeništvo se v nasprotju z agregatnimi gibanji sooča z vse večjimi težavami, saj je skoraj v celoti odvisno od investicij države, ki pa v letošnjem letu zaostajajo za načrti. Po pričakovanjih bo k rasti BDP v tretjem četrtletju največ prispevala neto menjava s tujino, kar nakazuje tudi presežek na tekočem računu, ki se približuje osmim odstotkom BDP.

Ob znižanju rasti razpoložljivega dohodka gospodinjstev se je po ocenah upočasnila tudi končna potrošnja. Rast zaposlenosti ostaja solidna, je še ocenil Svet Banke Slovenije na današnji seji. Na kupno moč gospodinjstev vpliva tudi poglabljanje deflacije, ki je oktobra dosegla -1,1 odstotka in je pod povprečjem evrskega območja.