Po tridesetih letih nižja boniteta Kitajske

Vzrok za znižanje je predvsem rastoči državni dolg, ki bo dolgoročno pomenil breme za gospodarsko rast.

Objavljeno
02. junij 2017 18.29
Janez Javornik, Triglav Skladi
Janez Javornik, Triglav Skladi

Bonitetna agencija Moody' je pred kratkim prvič po letu 1989 znižala bonitetno oceno Kitajski iz AA3 na A1 in hkrati spremenila prihodnje kazalnike z negativnih na stabilne. Ker je od zadnjega znižanja minilo skoraj trideset let, je vsekakor novica pritegnila nekoliko več pozornosti kapitalskih trgov, čeprav je država še vedno v bonitetnem razredu »A«.

Vzrok za znižanje je predvsem rastoči državni dolg, ki bo dolgoročno breme za nadaljnjo gospodarsko rast. Določeni analitki celo menijo, da morda niti ni tako kritična višina državnega dolga, ampak predvsem dejstvo, da v državi vlada preveč ohlapna kreditna politika in da se sredstva ne uporabljajo za najdobičkonosnejše projekte. Sedanji delež državnega dolga v BDP je dobrih 40 odstotkov, veliko bolj skrb vzbujajoč pa je dolg podjetij, saj celoten dolg Kitajske presega že 250 odstotkov BDP in večino tega prispevajo kitajska podjetja.

Posledično so delnice po objavi na šanghajski borzi dosegle sedemesečno dno, močno pa so se znižale tudi cene nekaterih surovin, kjer je Kitajska eden od glavnih porabnikov. Na udaru pa je bila tudi cena nafte, saj se je na nedavnem zasedanju članic Opeca odločalo o podaljšanju omejitve črpanja, ki se bo izteklo konec tega meseca.

Čeprav je bilo izglasovano podaljšanje za prihodnjih devet mesecev (do konca marca 2018), pa trge to ni prepričalo, saj je nafta izgubila skoraj pet odstotkov svoje vrednosti. Predvsem kopičenje zalog nafte v ZDA in vse več novih proizvajalcev nafte iz skrilavcev, ki še dodatno »bremenijo« trg s presežno ponudbo, sta razloga, da se je nafta spet obarvala rdeče.

Očitno bodo morale članice Opeca in tudi določene manjše nečlanice, ki sledijo odločitvam Opeca, najti neke druga vzvode za zvišanje cen nafte – trenutni ukrep, ki ga uporabljajo, je popolnoma neučinkovit in trg tudi ocenjuje, da med članicami Opeca vladajo preveč nasprotujoča si mnenja. Da se trend nafte spet obrne v pozitivno smer, bo potreben konkretnejši rez v proizvodne kvote, hkrati z daljšim obdobjem omejevanja proizvodnje kot velja zdaj.