Počivalšek: Vietnam želi vzpostaviti letalsko linijo s Slovenijo

Minister Počivalšek zaključuje obisk Vietnama: po njegovih besedah želijo Vietnamci pri nas zgraditi logistični center.

Objavljeno
13. november 2015 15.33
TOPSHOTS-VIETNAM-LIFESTYLE-BRIDGE
Je. G., Delo.si,STA
Je. G., Delo.si,STA
Hanoi − Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je sklenil obisk v Vietnamu. Z gospodarsko delegacijo je imel danes srečanja na ministrstvih za znanost, promet, turizem in za obrambo. Med drugim si Vietnam po ministrovih besedah želi vzpostaviti letalsko linijo s Slovenijo in tu zgraditi logistični center.

»Izrazili so željo po podpisu sporazuma o zračnem prometu, kajti resno razmišljajo o dodatnih povezavah v EU in ena od opcij na tem področju je tudi Slovenija,« je za STA pojasnil minister in dodal, da je treba najprej postaviti zakonsko podlago s sporazumom o zračnem prometu.

Na današnjem srečanju na tamkajšnjem ministrstvu za turizem so se med drugim dogovorili, da bodo v prvi polovici prihodnjega leta prišli na obisk v Slovenijo.

Precej zanimanja je tudi za zgraditev logističnega centra v Sloveniji, ki bi bil vozlišče za vietnamske izdelke, namenjene v Srednjo in Vzhodno Evropo.

Tudi sodelovanje s slovensko obrambno industrijo

Ministrovi današnji sogovorniki na ministrstvu za obrambo so medtem izrazili željo po sodelovanju s slovensko obrambno oziroma namensko industrijo.

»Nadaljevali smo tlakovanje dobrih gospodarskih odnosov tudi vnaprej,« je današnje pogovore strnil Počivalšek in dodal: »Potencial skoraj 92-milijonske države, ki ima zadnja leta več kot petodstotno gospodarsko rast, je ogromen, posebej na tehnološko bolj zahtevnih področij, in tukaj ima Slovenija odlične priložnosti za dobro sodelovanje.«

Minister se je poleg srečanj na omenjenih ministrstvih danes udeležil tudi poslovne konference med slovenskimi in vietnamskimi podjetji, ki jo je s slovenske strani vodil državni sekretar Aleš Cantarutti. V okviru konference so potekali neposredni pogovori med posameznimi podjetij, na vseh področjih pa je bilo po ministrovih pojasnilih veliko zanimanja.

Gorenje odprlo prvi razstavno-prodajni salon

Predvsem po njegovih besedah izstopa Gorenje, ki je v Vietnamu danes uradno odprlo prvi razstavno-prodajni salon in si želi sodelovanje z državo še nadgraditi. Odprtja salona so se sicer udeležili tudi predstavniki tamkajšnjega gospodarskega ministrstva.

Počivalšek je z delegacijo na povratnem obisku, potem ko je njegov vietnamski kolega Vu Huy Hoang junija obiskal Slovenijo. Takrat sta ministra tudi podpisala sporazum o gospodarskem sodelovanju, ki je začel veljati v četrtek.

Minister se je v četrtek srečal z gostiteljem in podpredsednikom vlade Vietnama Hoang Trung Haijem, s katerim sta ocenila, da imata državi dobre politične odnose, da pa jih je treba nadgraditi tudi na podlagi sporazuma o gospodarskem sodelovanju. Poleg tega je imel Počivalšek srečanja na ministrstvih za industrijo, investicije in za kmetijstvo.

Blagovna menjava med Slovenijo in Vietnamom je lani dosegla približno 28 milijonov evrov oziroma okoli 27 odstotkov več kot leto prej, v prvem polletju letos je rast na letni ravni približno 24-odstotna.