Pomagajte Dursu: Vrnite dohodnino!

Davčna uprava je dvema odstotkoma zavezancev nakazala dvakratni znesek vračila, zdaj jih prosi, naj denar vrnejo.

Objavljeno
29. maj 2014 14.29
Posodobljeno
29. maj 2014 14.44
lvi*DURS
K. F., gospodarstvo
K. F., gospodarstvo

Ljubljana − Nekaj davčnih zavezancev je na svoj transakcijski račun pomotoma prejelo dvojno vračilo dohodnine, sporočajo iz generalnega davčnega urada. Kaže, da njihovo veselje ne bo trajalo dolgo. »Zavezance, pri katerih neupravičeno vračilo presega pet evrov, pozivamo, da denar vrnejo,« jih pozivajo iz generalnega davčnega urada.

Po pomoti zavezancem nakazali dvojno mero

Davčna uprava je 4873 ali dvema odstotkoma zavezancev iz marčnega svežnja z vračili po pomoti nakazala dvojni znesek vračila dohodnine za leto 2013. Napaka je skupaj vredna 1.292.462 evrov. »Vzrok za izvedbo dvojnega vračila je človeška napaka pri izvedbi manjšega dela vračil. Napako obžalujemo. Davčne zavezance pozivamo, da nam preveč vrnjeno dohodnino vrnejo. Pri tem naj se ravnajo po navodilih svojih bank. Vzorec izpolnjenega plačilnega naloga je objavljen na spletni strani Dursa. Zavezanci pri izvedbi vračil ne bodo plačali bančne provizije,« sporočajo iz generalnega davčnega urada.

Davčni zavezanci, ki niso prepričani, ali so pomotoma prejeli dvojno vračilo dohodnine, lahko to preverijo na spletni strani eDavki, pojasnjujejo v Dursu: »Za ta namen v iskalnik vpišejo svojo davčno številko. Če so prejeli dvojno vračilo, se jim bo na spletni strani izpisalo obvestilo, da so prejeli dvojno vračilo.«

Zavezanci, ki bodo vračilo preverili prek spletne strani eDavki, naj odprejo vstopno stran davčne uprave, kjer na sredini  tik pod vrhom strani, pod grbom in nazivom ustanove, najdejo okence z napisom EDAVKI: ko kliknejo nanj, se jim odpre pot do oblačka na likom levo spodaj, kamor bodo vpisali davčno številko, kakor svetujejo v generalnem davčnem uradu.

Do pet evrov bodo pobotali

Davčna uprava k vračilu »presežka« vabi zavezance, ki jim je zaradi napak vrnila več kot pet evrov preveč, a to ne pomeni, da jih bodo obdržali: »Zavezancem, pri katerih neupravičeno vračilo znaša manj kot pet evrov, in teh je 343, bomo sredstva pobotali pri naslednji davčni odmeri.«

Davčna uprava se je z Združenjem bank Slovenije in poslovnimi bankami dogovorila, da pri izvedbi vračil zavezanci ne bodo obremenjeni z bančnimi provizijami.

Davčna uprava je 31. marca izdala 221.189 informativnih izračunov z doplačilom dohodnine in 241.995 z vračilom. »Povprečni znesek doplačila znaša 179 evrov, povprečni znesek vračila pa 270 evrov,« so izračunali na davčnem uradu. V marčnem svežnju so bili tako izračuni za  skupaj za 39,62 milijona evrov doplačil in izračuni za okroglo 65,3 milijona evrov vračil.

Jutri rok za doplačilo (dovolj bo enkrat)

Vračila je davčna uprava zdaj nakazala le zavezancem, ki izračunom niso ugovarjali. Ugovore je oddalo 17.802 ali 3,58 odstotka prejemnikov izračunov iz prvega svežnja. Največ, 67,22 odstotka ugovorov se nanaša podatke o vzdrževanih družinskih članih. Davčna uprava je vnaprej določila datuma za vračilo in doplačilo dohodnine: za vračilo je predvidela 28. maj, a je vračila na račune zavezancev postopno začela nakazovati že 23. maja.

Jutri, 30. maja, se izteče rok za doplačilo dohodnine po izračunih iz marčnega svežnja: tudi doplačali bodo davek le zavezanci, ki niso oddali ugovorov. No, davčni zavezanci pa se zanesljivo ne bodo zmotili tako, da bodo denar davčni upravi nakazali dvakrat.