Popravek vrednosti nepremičnin navzdol in novi davek

Geodetska uprava bo najbrž že septembra popravila vrednosti premoženja, ki bo na novo obdavčeno.

Objavljeno
04. september 2013 14.50
26.7.2011 Sentilj, Slovenija. Pisane fasade his v Sentilju.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Katarina Fidermuc, gospodarstvo

Ljubljana – Uredba o določitvi indeksov vrednosti nepremičnin, ki so jo pripravili na geodetski upravi, je že v vladi, pravi predstojnik uprave Aleš Seliškar. Uredba jim bo omogočila, da bodo vrednosti iz leta 2010 popravili. Ministrstvo za finance bo kmalu predstavilo novi davek na nepremičnine.

»Medresorska obravnava uredbe o določitvi indeksov vrednosti nepremičnin je končana. Prejeli nismo nobene pripombe k vsebini. Uredbo smo posredovali v sprejetje vladi. Predvidevamo, da bo po njenem sprejetju indeksiranje dejansko izvedeno do konca septembra,« pravi predstojnik geodetske uprave Aleš Seliškar.

Podatki o posplošeni tržni vrednosti nepremičnin, ki jih je geodetska uprava po predpisani metodologiji določila po množičnem popisu nepremičnin, bodo izhodišče za obdavčitev z novim davkom na nepremičnine, ki ga načrtuje vlada Alenke Bratušek.

Uskladitev s tržnimi gibanji

Ministrstvo za finance (MF) je včeraj napovedalo, da bo še ta teden »začelo ponovno usklajevati predlagane rešitve iz zakona o davku na nepremičnine«, prihodnji teden pa bo morda že pokazalo »prenovljen predlog zakona in končne rešitve«. Prvi osnutek zakona o davku na nepremičnine je objavilo 7. junija in ga za tri tedne prepustilo javni obravnavi. K besedilu je med javno obravnavo dobilo približno sto pripomb. Zdaj sporoča, da dokončuje prenovljeno besedilo: »Ministrstvo je preučilo vse pripombe, ki jih je dobilo v javni in medresorski obravnavi predloga zakona. Opravilo je dodatne pogovore z interesnimi skupinami in na tej podlagi pripravilo predloge, ki bi jih bilo mogoče upoštevati pri končnih rešitvah zakona. Posamezni predlogi bodo ta teden posredovani v koalicijsko usklajevanje in bodo predmet dodatnega usklajevanja z nekaterimi zainteresiranimi skupinami.«

Ne glede na to, kaj se bo še dogajalo z nepremičninskim davkom, bo geodetska uprava popravila vrednosti nepremičnin in jih približala gibanjem na trgu. Takšna usklajevanja v obdobju med generalnimi vrednotenji predvideva zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin.

Indeks vrednosti

Zato je geodetska uprava pripravila uredbo z indeksi vrednosti, ki jo mora obravnavati in odobriti vlada. »Vrednosti nepremičnin se bodo znižale od deset do 30 odstotkov. Za nobeno vrsto nepremičnin ne predlagamo zvišanja vrednosti,« glede uredbe z novimi indeksi pojasnjujejo na geodetski upravi. Toda vrednosti ne bodo znižali povsod po državi in ne pri vseh skupinah nepremičnin. Po zakonu o množičnem vrednotenju vlada nove indekse odobri le, če spremembe pri vrednosti nepremičnin v določenem obdobju presežejo deset odstotkov. Prvi odzivi na pojasnila geodetske uprave o uredbi in načrtovanih popravkih vrednosti že kažejo, da bo zaradi popravkov med prebivalstvom še veliko hude krvi.

Zvedeti je mogoče, da je predsednica vlade Alenka Bratušek trdno odločena, da bo izpeljala zamisel o novi obdavčitvi nepremičnin, a se še vedno ne ve, kako se bodo nazadnje odločile stranke iz koalicije. V junijskem osnutku besedila zakona o novem davku na nepremičnine je bila kot davčna osnova predvidena 100-odstotna vrednost nepremičnin in različne davčne stopnje, na primer: 0,15 odstotka vrednosti za stanovanjsko rabo nepremičnin, 0,8 za poslovno in industrijsko rabo, 0,5 odstotka za kmetijska zemljišča in 1,5 odstotka vrednosti nepremičnine za neizkoriščena zemljišča za gradnjo stavb.