Portugalska z rekordnim izvozom izplavala iz recesije

Julija se je izvoz na letni ravni okrepil za 5,5 odstotka na rekordnih 4,29 milijarde evrov.

Objavljeno
08. september 2013 11.05
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Lizbona - Portugalski izvoz, trenutno motor portugalskega gospodarstva, se je julija na letni ravni okrepil za 5,5 odstotka na rekordnih 4,29 milijarde evrov in s tem pripomogel k izhodu države iz recesije. Ključni trgi za portugalske izvoznike so sicer zunaj EU, portugalski statistični urad pa izpostavlja izvoz v Maroko, Alžirijo, Kitajsko in Brazilijo.

Julija se je na letni ravni okrepil tudi uvoz v državo, in sicer za 10,5 odstotka na 6,19 milijarde evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sezonske zaposlitve v poletnih mesecih so pomagale tudi znižati stopnjo brezposelnosti, ki se je na četrtletni ravni znižala iz 17,7 odstotka na 16,4 odstotka.

Portugalska je sicer v drugem četrtletju po dveh letih uspela izplavati iz recesije, njen bruto domači proizvod (BDP) pa se je v četrtletni primerjavi okrepil za 1,1 odstotka. V drugem trimesečju je tako Portugalska v četrtletni primerjavi zabeležila najmočnejšo gospodarsko rast med vsemi državami EU, za katere je Eurostat imel podatke.

V prvem četrtletju je medtem Portugalska na ravni trimesečja zabeležila 0,4-odstotni, na letni ravni pa 4,1-odstotni padec BDP.

Portugalska je bila maja 2011 zaradi nevzdržno visokih stroškov zadolževanja prisiljena zaprositi za 78 milijard evrov pomoči evrskega območja in Mednarodnega denarnega sklada. V zameno za posojilo se je zavezala k izvedbi strukturnih reform in ostri varčevalni politiki.

Njene glavne težave so bile v preteklosti predvsem nizka konkurenčnost, šibak izvoz in visoka zadolženost v zasebnem sektorju.