Poslanci neenotni o predlogu proračunov

Medtem ko koalicija podpira proračuna za prihodnji dve leti, je opozicija kritična, da je premalo denarja za investicije, da ni davčne reforme ...

Objavljeno
16. november 2015 16.24
DZ
N. G., gospodarstvo, STA
N. G., gospodarstvo, STA

Državni zbor obravnava predloga proračunov za prihodnji dve leti. Poslanci koalicije so z načrti vlade zadovoljni, nasprotno je opozicija kritična.

»V tem proračunu ni dolgoročnih ukrepov,« je opozoril Andrej Šircelj (SDS). Čeprav vlada govori, da nismo več v krizi, da imamo gospodarsko rast in se poslovno okolje izboljšuje, pa se davčna bremena zaostrujejo, je opozoril Šircelj. Napovedano davčno reformo je označil za obliž. Da bodo ljudje na podlagi večje učinkovitosti dobili več denarja, je po njegovem zelo slaba tolažba, saj bodo pogoji gospodarjenja za podjetja slaba.

Proračuna ne bodo podprli nepovezani poslanci. Alenka Bratušek namreč v proračunskih dokumentih ne vidi niti enega majhnega koraka v pravo smer. Opozorila je na opazno zmanjšanje investicijskih vlaganj in vladi očitala, da doslej ni naredila še nič za spremembe poslovnega okolja.

Luka Mesec (ZL) je menil, da bi prioriteta moral biti boj proti revščini, te pa gospodarska rast sama po sebi ne bo odpravila. Vladi je predlagal, naj se potrudi povečati prihodke, denimo pri obdavčitvi kapitala in tistih z najvišjimi plačami. Na prihodkovni strani je proračun medel, je sklenil.

Da je vlada premalo naredila na strani prihodkov, je opozoril tudi Jožef Horvat (NSi): »Denar je treba najprej ustvarjati in šele potem deliti.« Po njegovih besedah so največji poraženec proračuna občine: »V tej smeri je vlada naredila premalo.«

V koaliciji bodo predloga proračunov podprli

Poslance SMC po besedah Simone Kustec Lipicer veseli, da počasi ugaša potreba po varčevalnih omejitvah iz zakona o uravnoteženju javnih financ. Matjaž Han (SD) je podprl odločitev o hranitvi 50-odstotne stopnje obdavčitve pri dohodnini.

V poslanski skupini Desus so s predlogom proračuna precej zadovoljni. »Po dolgem času in z veliko pogajalskega napora nam je uspelo doseči dolgo pričakovano izredno uskladitev pokojnin,« je dejala Anamarija Kovačič. Zavedajo se sicer, da vsa ministrstva z razrezom ne bodo zadovoljna, kajti apetiti in interesi so čedalje večji.

Predstavnika narodnosti bosta proračun podprla. Laszlo Göncz je povedal, da jim je z vlado uspelo najti skupni imenovalec pri iskanju primernih finančnih okvirov delovanja narodnih skupnosti.