Poslanci po sodni poti do bančnih gradiv

Bančna preiskovalna komisija DZ bo prednostno raziskala razloge za likvidacijo Factor banke in Probanke ter proces, ki je vplival na oceno velikosti bančne luknje.

Objavljeno
10. september 2015 17.13
Banka Slovenije in prenova Slovenske ceste. Ob razbijanju asfalta so se pokazale tramvajske tračnice. Ljubljani, Slovenija 7.januarja 2015.
N. G., gospodarstvo, STA
N. G., gospodarstvo, STA
Bančna preiskovalna komisija DZ bo na podlagi prejetega gradiva Banke Slovenije prednostno prečesala razloge za likvidacijo Factor banke in Probanke ter proces, ki je vplival na oceno velikosti bančne luknje konec leta 2013. Gradivo bank, ki ga zaradi sklicevanja na bančno tajnost od njih še ni prejela, pa bo poskušala pridobiti po sodni poti.

Tako je po današnji delno zaprti seji preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu v izjavi za javnost povedal njen predsednik Anže Logar (SDS). Kot je povzel, so od Banke Slovenije prejeli vse gradivo, ki so ga zahtevali, od šestih bank pa ga niso prejeli v celoti.

»Od pristojnih sodišč v Ljubljani, Celju in Mariboru bomo zahtevali, naj z odredbami dosežejo zaseg teh dokumentov,« je dejal Logar. Tri banke so napovedale, da ga bodo na podlagi odredbe pristojnega sodišča nemudoma izročile komisiji, ena je podala pogojno soglasje, dve pa vztrajata pri sklicevanju na bančno tajnost, je dodal.

Banka Slovenije mu je v začetku avgusta predala gradivo, ki obsega 15.724 strani. Ker bosta izredni upravi bank v nadzorovani likvidaciji delo končali najpozneje do konca prihodnjega leta, vmes pa so se oziroma se bodo iztekli mandati treh viceguvernerjev v Banki Slovenije, bodo poleg razlogov za ukrepe v Probanki in Factor banki prednostno obravnavali potek izvedbe pregleda kakovosti sredstev in obremenitvenih testov v bankah, je pojasnil Logar.

Komisija je danes sklenila še, da bo zahtevala vpogled v kazenske spise kazenskih ovadb proti članom uprav in nadzornih svetov preiskovanih bank pri specializiranem državnem tožilstvu. Tako se je po njegovih besedah odločila na podlagi dopisa policije, da je zaključila preiskovanje.

Logar je pri tem povprašal tako imenovane žvižgače, naj komisiji podajo konkretne usmeritve za preiskavo kakšnih konkretnih poslov. Gradiva je zdaj za 21.000 strani, če bo sodišče sledilo naši zahtevi, ga bo še več. »Tako računam, da bo komisija dobila vse relevantne informacije, na podlagi katerih bo lahko sprejela čim bolj konkretne zaključke,« je sklenil.