Posojilo EIB za financiranje projektov in begunske krize

Slovenija je od Evropske investicijske banke najela 500 milijonov evrov posojila za financiranje projektov, sofinanciranih iz sredstev EU.

Objavljeno
26. november 2015 13.08
Fotozgodbe Železnica 12 / Suhadolnik
N. G.
N. G.

Slovenija je od Evropske investicijske banke (EIB) najela 500 milijonov evrov posojila, ki je namenjeno nacionalni udeležbi pri financiranju prednostnih projektov, ki so v programskem obdobju 2014–2020 sofinancirani iz sredstev EU. Del posojila bo lahko namenjen projektom za obvladovanje begunske krize v Sloveniji, so še sporočili s finančnega ministrstva.

Pogodbo o posojilu sta v Ljubljani podpisala podpredsednik EIB László Baranyay in minister za finance Dušan Mramor.

Sredstva EIB bodo namenjena projektom na področju transporta, energetike, okolja, zdravja, infrastrukture za raziskave in razvoj, naravovarstva, socialne infrastrukture, izobraževanja in dostopa do zaposlitve, informacijsko-komunikacijske tehnologije, urbane regeneracije in voda, so našteli na ministrstvu.

"Posojilo bo sofinanciralo strateške projekte s skupno vrednostjo 3,8 milijarde evrov, ki so pomembni za uresničitev ciljev slovenske vlade v okviru strategije Evropa 2020. Pomagalo bo ustvariti boljše pogoje za pametno, trajnostno in vključujočo rast, pospešiti konvergenčni proces, še dodatno okrepiti konkurenčnost države in povečati kakovost življenja njenih državljanov. To je tudi prvo posojilo EIB, ki omogoča podporo projektom, ki so nujni za boljše obvladovanje izzivov, povezanih s trenutno begunsko krizo,“ je poudaril Baranyay. To posojilo zagotavlja najugodnejši dolgotrajni vir financiranja proračuna z ugodnimi stroški, je dodal Mramor.

Posojilo EIB je odobreno v obliki strukturnega programskega posojila. Poleg velikih infrastrukturnih projektov se posojilo EIB lahko koristi tudi za financiranje manjših projektov, ki glede na celotne stroške, ne bi bili upravičeni za neposredno financiranje EIB.

To je tretje posojilo EIB za sofinanciranje nepovratnih sredstev EU v Sloveniji. Banka je že sofinancirala EU nepovratna sredstva s posojili v višini 20 milijonov evrov leta 2004 in 500 milijonov evrov leta 2012.