»Predsednik vlade je potrdil, da mi še zaupa«

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman o ponujenem odstopu in okoliščinah prodaje NLB.

Objavljeno
30. maj 2017 21.37
Miha Jenko
Miha Jenko

Ljubljana – Še vedno se nisem v celoti sprijaznila, da v spomladanskem, junijskem prodajnem oknu, prodaja NLB ne bi bila mogoča, čeprav ponedeljkova odločitev [vlade] to možnost precej omejuje, je za Delo povedala ministrica z finance Mateja Vraničar Erman.

Če pa do realizacije prodajnega postopka NLB ne pride, »bo treba situacijo popolnoma na novo ovrednotiti in predvideti alternativne ukrepe. Kakšni bi ti bili oziroma v katero smer bi bili usmerjeni, je v tem trenutku še prezgodaj govoriti,« je na naše vprašanje, kdaj bi lahko v novih okoliščinah delnice NLB začele kotirati na borzi, povedala ministrica.

Na vprašanje, kaj se je zgodilo seji vlade na vladi in kaj jo je napotilo, da je ponudila odstop, sogovornica opozarja, da »gre gradivo, ki ga je vlada obravnavala z oznako zaupnosti, razen sklepa vlade, ki je bil že predstavljen v včerajšnji izjavi za medije po seji vlade. Zato podrobnosti o obravnavani temi niti ne morem pojasnjevati. Lahko pa povem, da je šlo za predlog, kako bi rešili vprašanje kritja tveganj iz naslova prenesenih deviznih vlog na Hrvaškem v skladu z dosedanjimi slovenskimi stališči in veljavno zakonodajo ter mednarodnimi pogodbami, ki natančno določajo pristojnosti na področju nasledstva. Sama sem predlagala rešitve predvsem v luči ekonomsko-političnih in finančnih okoliščin, na podlagi katerih sem ta predlog podala. Vlada ga je ocenila tudi iz širših političnih okoliščin in ocenila, da predloga ne more podpreti. Povsem normalno se mi zdi, da v taki situaciji, kjer si pri enem od ključnih projektov preglasovan, ponudiš predsedniku vlade možnost, da pove, ali še uživaš njegovo zaupanje ali ne. In to sem tudi storila včeraj na seji vlade. Predsednik je potrdil, da mi še vedno zaupa in zato ocenjujem, da lahko delujem še naprej kot ministrica za finance in članica vlade.«

In kako bo šel zdaj, po tej odločitvi vlade, postopek prodaje NLB naprej? Bo Slovenija izpolnila zavezo, da proda vsaj 50 odstotkov delnic NLB do konca leta? »To v tem trenutku težko komentiram. Včerajšnja odločitev lahko pomembno vpliva na višino možne kupnine. Glede na to, da smo še vedno sredi postopka določanja možnega cenovnega okvira, moram biti v izjavah v tem trenutku previdna oziroma zelo zadržana,« pravi Vraničar Ermanova.

Intervju z njo bomo objavili v Sobotni prilogi.