Prek eDavkov še možnost oddaje vlog za vzdrževane družinske člane

Zavezanci lahko to storijo še do 20. februarja. Na Fursu pa pozivajo, naj se čim prej registrirajo v sistem.

Objavljeno
13. februar 2018 10.42
otroci
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Ljubljana – Tisti, ki do 5. februarja na finančno upravo (Furs) niso oddali vlog za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane, to lahko prek Fursovega informacijskega sistema eDavki storijo še do 20. februarja. Pri tem na Fursu zavezance, ki še niso registrirani v sistem eDavki, pozivajo, naj to storijo čim prej.

Postopek registracije je sicer poenostavljen, saj za to ni več treba nameščati digitalnega potrdila. Pri registraciji je treba med drugim vnesti številko informativnega izračuna dohodnine, ki so ga zavezanci prejeli za leto 2016, 2015 ali za 2014. Če posameznik nima te številke, potem izbere polje »Nimam IID - pridobi kodo« in na domači naslov mu bo po pošti poslana koda, s katero bo aktiviral uporabniški račun, so zapisali na Fursu.

Furs pri tem opozarja, da se registracija lahko zavleče za nekaj dni, če zavezanci doma nimajo shranjenega enega izmed informativnih izračunov dohodnine preteklih let. »Če se doslej še niste registrirali v sistem eDavki, pohitite,« so poudarili.

Če se bodo namreč zavezanci lotili postopka registracije v sistem eDavki zgolj nekaj dni pred 20. februarjem in doma nimajo svojega informativnega izračuna dohodnine, na podlagi katerega bi registracijo opravili takoj, bodo registracijo opravili v nekaj dneh oziroma ko bodo po pošti na dom prejeli kodo. S tem pa bodo lahko zamudili rok za oddajo vloge za uveljavljanje olajšave za vzdrževane družinske člane.

Vlogo morajo sicer oddati zavezanci za dohodnino, ki lani med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane oziroma so jo uveljavljali, a želijo te podatke spremeniti.

Glede na to, da bo za Furs obdelava podatkov, ki bodo oddani prek eDavkov, enostavnejša in hitrejša od tistih, ki bodo oddani na papirnatih obrazcih, bodo lahko ti zavezanci v primeru priznane posebne olajšave in preplačila dohodnine prejeli vračilo dohodnine na svoj račun nekaj dni prej kot ostali zavezanci. Konkretno to pomeni, da bodo prejeli denar štiri dni pred iztekom roka vračila dohodnine, ostali zavezanci pa po naključnem vrstnem redu do datuma izteka roka, so pojasnili na Fursu.

Večje število oddanih vlog po elektronski poti na Fursu pričakujejo tudi zaradi prejšnji mesec poenostavljene registracije v sistem eDavki, za katero fizične osebe ne potrebujejo več kvalificiranega digitalnega potrdila.