Presežkov ni bilo

Domači trg: trgovanje v Ljubljani se je po mirnem vstopu v teden nekoliko le razživelo.

Objavljeno
12. maj 2017 18.28
infografika
Matjaž Bernik, Ilirika BPH
Matjaž Bernik, Ilirika BPH

K temu niso pripomogli niti objavljeni poslovni rezultati, zaradi katerih pa je bila tokrat v ospredju delnica Krke. Na dan objave je zbrala več kot tri milijone evrov prometa, glavnino v enem svežnju, pozitivni vtisi glede finančnih podatkov pa so potisnili ceno delnice višje.

Skupina Krka je v prvih treh mesecih ustvarila 321 milijonov evrov prihodkov, kar je 7 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, čisti dobiček pa je presegel 40 milijonov evrov. Glede na nekaj preteklih kvartalov je Krka prikazala boljšo predstavo, ki je posledica predvsem rasti prodaje v vzhodni Evropi, pozitivno gibanje je moč opaziti tudi na ostalih prodajnih regij, na zahodu stare celine pa se družba spopada s padanjem cen zdravil, kjer niti večja količinska prodaja ne uspe nadomesti izpada prihodkov.

Svoje četrtletne poslovne rezultate je pred vlagatelje postavil tudi Telekom. Poslovni prihodki Skupine so dosegli 181 milijonov evrov oziroma dva odstotka več od tistih v enakem obdobju lani, ti pa so višji predvsem zaradi višjih prihodkov na veleprodajnem trgu ter prihodkov širokopasovnih in IT storitev, medtem pa so bili prihodki mobilnih naročnikov nižji, kar kaže na ostro konkurenco, ki se ji družba prilagaja z za stranko ugodnejšimi paketi storitev.

Ob tem je skupina v prvem četrtletju ustvarila za skoraj 10 milijonov evrov čistega dobička, kar je 12 odstotkov več kot lani. Cena delnice ni reagirala na objavo, prav tako promet ni kazal kakršnihkoli posebnih občutkov vlagateljev.

Gorenje je v preteklem tednu zaključilo s prodajo svoje obveznice. Družba je želela pridobiti 40 milijonov evrov. Za to so investitorjem ponudili obveznico z zapadlostjo glavnice čez 5 let in donosom 2,45 odstotka letno. Vlagateljev to očitno ni prepričalo, saj so vpisali le polovico zneska.