Prevrednotenih je štiri petine stanovanj

Nove ocene vrednosti nepremičnin: Jankovićeva vila vredna še 340 tisočakov, to je 24 odstotkov manj kot prej

Objavljeno
15. oktober 2013 12.54
Slovenija.Domzale.17.05.2011 Gradnja montazne hise.Foto:Matej Druznik/DELO
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Milka Bizovičar, gospodarstvo
Ljubljana – Včeraj je bilo treba imeti jeklene živce in/ali veliko sreče, če bi hoteli dobiti odgovor na gotovo najpogosteje postavljeno vprašanje dneva: Koliko je vredna tvoja nepremičnina? Geodetski portal Prostor je bil oblegan ves dan, mi smo z njega med drugim razbrali, da so se vrednosti vil nekaterih znanih Slovencev precej znižale.

V včerajšnji napovedi indeksiranja vrednosti nepremičnin v portalu Prostor smo zapisali, da bo portal mogoče tako obremenjen, da vanj občasno ne bo mogoče vstopiti. Pričakovanja so se več kot izpolnila, saj na spletno mesto Geodetske uprave RS (Gurs), ki je po skoraj treh letih prvič osvežila podatke o posplošeni tržni vrednosti nepremičnin, skoraj ni bilo mogoče vstopiti. Na njihovi spletni strani je bilo namreč včeraj 1,4 milijona obiskov. Po nekajurni umaknjeni možnosti dostopa, po besedah direktorja Gursa Aleša Seliškarja zaradi »manjše napake pri indeksaciji«, so sistem po 12. uri spet dali v uporabo javnosti. Povprečno je sicer vpogledov v register nepremičnin 200.000 na dan.

Najbolj znižana vrednost industrijskim objektom

Martin Smodiš z Urada za množično vrednotenje nepremičnin na Geodetski upravi RS je pojasnil, da je po končani indeksaciji skupna vrednost nepremičnin v Sloveniji še 127,7 milijarde evrov. To je 11,3 milijarde evrov manj kot ob zadnjem pripisu vrednosti konec decembra 2010. Na Gursu so analizirali kupo-prodajne pogodbe, sklenjene od 1. julijem 2010 do 1. januarjem 2013 – in to za vsako vrsto nepremičnin in za različna vrednostna območja posebej – ter jih primerjali s prejšnjim opazovanim obdobjem, v katerem so bila zajeta tudi leta, ko so bile nepremičnine v Sloveniji v balonu.

V evidenci trga nepremičnin (ETN) so ustrezno prilagodili posplošene tržne vrednosti tistim nepremičninam in na tistih območjih, za katere so ugotovili, da so se v opazovanem obdobju pocenile (ali podražile, a tega ni bilo) za najmanj desetino. Tako so, na primer, stanovanja na nekem področju lahko indeksirali za deset odstotkov, nekje drugje v državi na primer 12, na drugem koncu pa sploh ne. Največ sprememb bodo v ETN opazili prav lastniki stanovanj: po Smodiševih besedah so cene prilagodili kar 83 odstotkom, ki so se povprečno pocenila za 10,2 odstotka.

Podobna je povprečna razlika v vrednosti indeksiranih hiš, vendar pa so indeksacijo izvedli le za 47 odstotkov hiš, ki so v 53 odstotkih vrednostnih con po državi. Največje znižanje takšnih nepremičnin je v okolici Golice pri Jesenicah, na drugem mestu je območje ljubljanskega Rudnika – na tem območju ima vilo tudi ljubljanski župan Zoran Janković, kjer so hiše po indeksaciji cenejše za 24 odstotkov. Večje spremembe, za približno 20 odstotkov, so še na območjih Bleda, Bohinja, Obale, dela Maribora in Ljubljane. »Tam, kjer vrednosti za hiše nismo znižali, se ni spremenila za vsaj desetino. Ker smo pri prvem vrednotenju na področjih z malo transakcijami določili dokaj nizke vrednosti, smo v tem opazovanem obdobju zaznali kvečjemu rast,« je pojasnil Smodiš.

Največje spremembe vrednosti pa so pri industrijskih objektih, in to povprečno za 11 odstotkov. Posplošene tržne vrednosti so dejanskim z indeksacijo popravljali kar 70 odstotkov tovrstnim nepremičninam, medtem ko se je vrednost zemljišč za gradnjo povprečno zmanjšala za 7,9 odstotka.

Obvestila pridejo tudi domov

Lastniki nepremičnin bodo predvidoma v prvi polovici leta na dom dobili seznam vseh nepremičnin v njihovi lasti s posplošeno tržno vrednostjo. To predvideva tudi predlog zakona o davku na nepremičnine. Vendar, pravi Smodiš, bo za kaj takega treba zagotoviti tudi finančna sredstva. Spomnimo, v Sloveniji je približno 1,2 milijona lastnikov nepremičnin.

Lastniki, ki se s posplošeno tržno vrednostjo, navedeno v REN ne strinjajo, naj preverijo podatke o nepremičnini. Če se ne ujemajo z realnim stanjem, jih lahko sami popravijo v za to namenjeni aplikaciji na spletni strani Gursa, ali pa se oglasijo na kateri od geodetskih pisarn po Sloveniji. Pripombe je mogoče podati tudi na vrednost, vendar pa se te ne bodo upoštevale do naslednje indeksacije, ki bo v prihodnjih letih.

Škrabčev Beli dvor cenejši za 300 tisočakov

Preverili smo novo pripisano tržno vrednost nekaterim nepremičninam. Novo dvosobno stanovanje (45 kvadratnih metrov) s pokritim parkiriščem v bližini mestnega jedra v Kranju je bilo do zdaj ocenjeno na približno 89.000 evrov, po novem je njegova vrednost slabih 80.000 evrov.

Drugače je z vilo (in zemljiščem ob njej) Zorana Jankovića v okolici ljubljanskega Rudnika. Po znižanju za 24 odstotkov je po Gursovi oceni vredna še 340.300 evrov, hiša z zemljiščem Janeza Janše v bližini Velenja pa slabih 82.000 evrov.

Blejska vila Janeza Škrabca, direktorja družbe Riko, je z novim vrednotenjem izgubila približno 300.000 vrednosti in je zdaj ocenjena »le še« na 1,5 milijona evrov. Beli dvor ima 740 kvadratnih metrov tlorisne površine v šestih etažah in zemljišče v izmeri skoraj 17.000 kvadratnih metrov. Posplošena tržna vrednost poslovnih prostorov Probanke, na njenem sedežu v Mariboru je dobre štiri milijone evrov.