Pričakovanje sprememb obresti v ZDA je visoko

Trg obveznic: Razlika med donosnostjo nemških in ameriških obveznic je rekordna

Objavljeno
27. november 2015 17.59
infografika
Peter Domadenik, upravljavec, Alta skladi
Peter Domadenik, upravljavec, Alta skladi
Tudi na obvezniških trgih se že čuti bližina decembra, ko lahko pričakujemo nasprotujoče si monetarne ukrepe evropske in ameriške centralne banke. Verjetnost zvišanja ključne obrestne mere v ZDA na decembrskem zasedanju, razbrana iz terminskih pogodb, trenutno znaša relativno visokih 72 odstotkov.

Po drugi strani pa povprečna ocena pričakovane obrestne mere za konec leta 2016 znaša 1,25, pravi Bloombergova anketa analitikov. Pri tem je treba omeniti, da se je ta vrednost od začetka julija letos znižala za 50 bazičnih točk, kar gre z roko v roki z nekoliko slabšimi makroekonomskimi rezultati od pričakovanih v tem obdobju za ameriško gospodarstvo.

Znano pa je tudi, da bo Evropska centralna banka svoje stimulativne ukrepe morala dopolniti za doseganje svojega primarnega cilja malo manj kot dvoodstotne inflacije, saj ta ne poteka po njenih željah. Razlika v monetarnih politikah je pripomogla k najvišjim razlikam v zahtevanih donosnostih med ameriškimi in nemškimi državnimi obveznicami v več kot 15 letih, saj zdaj pri desetletni ročnosti znaša že skoraj 180 bazičnih točk. Razlika ponuja ugodno okolje za izvajanje transakcij »carry trade«, katerih značilnost je zadolževanje v valuti z nižjimi obrestnimi merami in investiranje v valuti z višjimi.

S stopnjevanjem monetarnih politik in razhajanjem navedenih donosnosti bi v smislu opisanega procesa ameriški dolar lahko še dodatno pridobival vrednost. Sicer pa se v zadnjem tednu nadaljuje slika iz novembra, saj evropske državne obveznice, gledano celotne donosnosti, prinašajo najvišje donose, nekoliko zaostajajo po ročnosti in bonitetni oceni primerljive podjetniške obveznice, medtem ko se je umirilo zmanjševanje razlike zahtevanih donosnosti med podjetniškimi obveznicami z investicijsko in špekulativno investicijsko oceno.