Prihaja nov bankovec za 20 evrov

Glavni razlog za uvedbo novega bankovca so izboljšani zaščitni elementi, zaradi katerih bolj odporni proti ponarejanju.

Objavljeno
23. november 2015 17.13
BS
N. G., gospodarstvo/STA
N. G., gospodarstvo/STA
V 19 državah območja z evrom, tudi Sloveniji, bo od srede v obtoku nov bankovec za 20 evrov. Po bankovcih za pet in deset evrov je to naslednji bankovec v seriji Evropa, ki so oziroma bodo postopoma zamenjali sedanje bankovce in imajo izboljšane zaščitne elemente.

"Glavni razlog za uvedbo novega dvajsetaka so še izboljšani zaščitni elementi, zaradi katerih bodo ti bankovci še varnejši za uporabo in še bolj odporni proti ponarejanju,"je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal direktor oddelka za gotovinsko poslovanje v Banki Slovenije Gregor Miklavčič.

Glavna inovacija je portretno okno, ki je vdelano v hologramski trak - če pogledamo bankovec proti svetlobi, postane okence prozorno in pokaže se portret mitološke Evrope, ki je viden z obeh strani bankovca.

Zaščitni elementi so tudi reliefni tisk, ki ga je mogoče otipati ob robovih bankovca, portretni vodni znak, v katerem se ob pogledu proti svetlobi pokaže portret Evrope, številka 20 in osrednji arhitekturni motiv, ter večdelni hologram in smaragdno zelena številka, ki ob nagibu spremeni barvo.

V sredo bodo nove bankovce začeli pošiljati v obtok, tudi po uvedbi novega bankovca pa bodo stari še naprej ostali v veljavi. Kako dolgo bo trajal vzporedni obtok, še ni znano, bo pa to objavljeno precej časa vnaprej, je dejal Miklavčič. Tudi po izteku vzporednega obtoka bo mogoče stare bankovce zamenjati na Banki Slovenije.

Posebnih težav ob uvedbi novega bankovca v Banki Slovenije ne pričakujejo. Možno je sicer, da vsi lastniki avtomatov, ki sprejemajo gotovino, še niso prilagodili svojih naprav.

Prvi dan bo v obtok poslanih za 10 milijonov evrov novih bankovcev, vendar pa, tako Miklavčič, ni pričakovati, da bodo lahko ljudje že takoj zjutraj na bankomatih ali bančnih okencih dobili nove bankovce.

Dvajsetak je sicer najpogosteje uporabljen bankovec, saj je nosilni bankovec v bankomatih. Konec septembra letos je bilo v Evrosistemu v obtoku 18 milijard bankovcev v skupni vrednosti več kot 1000 milijard evrov, od tega 3,3 milijarde bankovcev po 20 evrov. Za uvedbo novega dvajsetaka je bilo natisnjenih 4,3 milijarde novih bankovcev.

Bankovec za 20 evrov je tudi najpogosteje ponarejen bankovec v Evrosistemu; 60 odstotkov vseh odkritih ponaredkov je dvajsetakov. Kot je povedala Nives Kupic iz Banke Slovenije, je bilo v Sloveniji letos do konca oktobra odkritih 1275 ponarejenih evrskih bankovcev, od tega največ dvajsetakov (456 oz. 35,8 odstotka) in petdesetakov (414 oz. 32,5 odstotka). Sledili so bankovci za 100 evrov (206), 10 evrov (69), 200 evrov (53), 500 evrov (52) in pet evrov (25). To je manj kot v minulih letih, ko je bilo v povprečju letno v Sloveniji odkritih skupno od 1500 do 2500 ponarejenih bankovcev.

Kljub novim zaščitnim elementom pa bi bilo iluzorno pričakovati, da ponaredkov ne bo, pravi Miklavčič. Medtem ko so v Sloveniji predvsem priložnostni ponarejevalci, pa so v Evropi težave z organiziranim ponarejanjem. Kot je dejala Kupiceva, je potrebne sedaj, ko bo v obtok dan novi bankovec, še več pozornosti, saj bodo skušali ponarejevalci stare bankovce spraviti v obtok.