Slaba banka vzela pohorske hotele

Družba za upravljanje terjatev bank prevzela nepremičnine, ki so v lasti ŠC Pohorje.

Objavljeno
16. oktober 2014 11.05
HOTEL ARENA
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor - Vodstvo Športnega centra (ŠC) Pohorje je na Okrožno sodišče v Mariboru danes vendarle vložilo predlog za začetek stečaja podjetja. A še pred tem je njegova večinska lastnica DUTB prevzela nepremičnine (hotele), ki so v lasti ŠC Pohorje. Ali jim bo uspelo rešiti zimsko sezono, ostaja nejasno.

V vodstvu ŠC Pohorje so po besedah direktorice Barbare Vtič Vraničar minule tri mesece intenzivno iskali še zadnje možnosti rešitve - v igri so bili oddaja premoženja, dokapitalizacija ali vstop strateškega partnerja. »Žal so se vsi napori izkazali za neuspešne,« je priznala direktorica. Po njenih besedah so se ponudbe potencialnih investitorjev oziroma konzorcija izkazale za neverodostojne.

Sindikati ogorčeni

Čeprav je slaba banka priskrbela denar za plačilo stroškov elektrike in remont gondole, bi ŠC Pohorje po pojasnilih Vtič Vraničarjeve z vidika likvidnosti samo za priprave na zimsko sezono potreboval najmanj 250.000 evrov. Direktorica pravi, da bi hkrati potrebovali še tekoča sredstva za financiranje stroškov poslovanja do zime (materialni stroški, plače za tri mesece ...) in še denar za pokrivanje zapadlih obveznosti. Teh je bilo konec septembra za 1,17 milijona.

Z upoštevanjem vsega tega je vodstvo ŠC Pohorje ocenilo, da bi bilo »podaljševanje agonije neodgovorno do deležnikov, zato je predlagalo stečaj«, je sporočila direktorica. S tem je danes seznanila tudi delavce. »Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in Sindikatu delavcev gostinstva in turizma ostro obsojamo današnje dejanje vodstva ŠC Pohorje,« so se danes odzvali z omenjenih sindikatov. »Očitno je v Sloveniji najlaže sprožiti stečaj in pozabiti na redne obveznosti do zaposlenih.«

A po pojasnilih Barbare Vtič Vraničar jim je DUTB zagotovila denar tudi za izplačilo septembrskih plač; delavci naj bi jih prejeli v prihodnjih dneh. »Ker se poslovodstvo zaveda širših posledic, ki jih lahko povzroči stečaj podjetja v mariborskem okolju, je pripravilo vse potrebno, da bo po začetku stečaja mogoče čim prej ponovno oživiti posamezna jedra družbe oziroma nadaljevati poslovanje,« je povedala direktorica.

Vrednost prevzema skrivnost

Med nepremičninami, ki jih je pred stečajem prevzela DUTB, so hoteli Arena, Videc in Bolfenk skupaj z bazenskim kompleksom ter apartmajske hiše Bolfenk. Ti tako ne bodo del stečajne mase. »Prevzemna tržna vrednost, ki jo je ocenil sodni cenilec, je poslovna skrivnost,« so zapisali v DUTB. So pa povedali, da so hkrati v obliki kupnine za določene premičnine ŠC Pohorje zagotovili črpanje likvidnostnih sredstev v višini okoli četrt milijona evrov.

Pojasnili so, da je DUTB prevzela hotele ŠC Pohorje, da bi »ohranila vrednost omenjenih hotelskih kompleksov s težnjo zagotoviti možnosti za nadaljnje delovanje nastanitvenih zmogljivosti in ohranitev delovnih mest.« Medtem se že pogovarjajo z »resnimi upravljavci hotelov, ki so zainteresirani za najem oziroma kasnejši nakup«. S prevzemom hotelov so hkrati ustvarili razmere, da bo stečajni postopek podjetja čim bolj nadzorovan, pravijo. »Za zagon sezone, ki je odvisen od zagona žičnic, pa bo potreben še prispevek drugih deležnikov,« menijo v slabi banki.

Pri tem imajo v mislih tudi mariborsko občino, ki si je prek podjetja Nipa prizadevala za najem infrastrukture ŠC Pohorje, a so pogajanja na koncu propadla, saj se niso mogli dogovoriti o ceni najema. Je pa vodstvo ŠC Pohorje, je danes še povedala Barbara Vtič Vraničar, zdaj v pogovorih s potencialnim najemnikom tudi za žičniški del, da bi prek najema žičnic omogočili izvedbo aktivnosti za pripravo in zagon zimske sezone.
Ostro tudi z občine

Z Mestne občine Maribor (MOM) so danes sporočili, da bodo takoj po začetku stečaja koncesijo za prevoz z gondolo podelili drugemu koncesionarju. Na predlog za stečaj so se tudi z MOM odzvali ostro: slabi banki so očitali neodgovorno ravnanje in od vlade celo zahtevali razrešitev poslovodstva DUTB. »Večjo odgovornost pričakujemo od stečajnega upravitelja, da lahko izpeljemo zimsko sezono na Pohorju,« pravijo na MOM, kjer zahtevajo sklic izredne seje državnega zbora in seznanitev poslancev o »škodljivem dogajanju v Mariboru«.