Probanka je poplačala 364 milijonov evrov obveznosti do navadnih upnikov

Banki, ki je od septembra lani v nadzorovani likvidaciji, je v tem času uspelo ustvariti višje prihodke od načrtovanih.

Objavljeno
11. september 2014 17.59
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - Probanka, ki je od septembra lani v nadzorovani likvidaciji, je v enem letu poplačala 364 milijonov evrov obveznosti do navadnih upnikov. Banki je v tem času uspelo ustvariti višje prihodke od načrtovanih, z uspešno prodajo in prenosom premoženja pa bo od oktobra poslovala le še s po dvema poslovnima enotama in poslovalnicama, piše STA.

Kot so danes sporočili iz banke, ki jo je skupaj s Factor banko nadzorovana likvidacija doletela 6. septembra lani, izredna uprava pa je mandat nastopila pred letom dni, jim je po državni dokapitalizaciji v višini 176 milijonov evrov ves čas uspelo ohranjati pozitiven kapital.

»Banka ni črpala že odobrenega kapitalskega blažilca v višini 60 milijonov evrov. Povečala je kapitalske rezerve, ki znašajo 11 milijonov evrov in presegajo načrtovano višino za letošnje leto,«so zapisali.

Ob tem je po njihovih navedbah koriščenje posojila v skrajni sili ohranila pod načrtovano ravnjo in nižje od 325 milijonov evrov, ki jih je odobrila Evropska komisija. "Trenutna izpostavljenost javnih sredstev v višini 241 milijonov evrov predstavlja najvišjo izpostavljenost, saj banka v prihodnje ne namerava črpati dodatnih javnih sredstev," so pojasnili.

Obseg poslovanja se je v letu po uvedbi postopka znižal za 41 odstotkov. Banka je prodala kredite na trgu v skupni vrednosti 57 milijonov evrov trem različnim tržnim udeležencem, zaključila pogodbo o upravljanju premoženja, prodala nekatera slaba posojila zasebnim investitorjem na trgu, prenesla opravljanje storitev investicijskega bančništva ter del poslovnih razmerij s fizičnimi osebami ter malimi in srednje velikimi podjetji, prodala štiri poslovalnice in velik del vrednostnih papirjev.

Banka je pravkar sklenila dogovor z Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), da bo nanjo prenesla 30 podjetij v višini neto knjigovodske vrednosti 28 milijonov evrov, katerih bruto izpostavljenost znaša 114,2 milijona evrov. Ker ta paket predstavlja le 28 odstotkov vseh slabih posojil Probanke, bo morala poleg ostalega premoženja še naprej upravljati s stotinami preostalih posojil plačnikov in neplačnikov, ki niso primerni za prenos na DUTB.

Medtem pa zagotavlja nemoten prenos transakcijskih računov svojih komitentov na druge banke in zaključuje postopek prodaje vzajemnega pokojninskega sklada Delta. Zaradi zmanjševanja obsega poslov je močno skrčila poslovne enote in poslovalnice, zato je sprejela program razreševanja presežnih delavcev, ki do konca septembra vključuje 54 oseb.

Banka Slovenije je lani v tem času za Probanko in Factor banko ocenila, da dolgoročno nista sposobni preživeti na trgu. Postopke za odhod s trga, pri čemer bodo poplačani vsi varčevalci, naj bi obe sklenili do konca leta 2016.