Proračun marca z 180 milijoni evrov primanjkljaja

V prvih treh mesecih je primanjkljaj dosegel že 664,5 milijona evrov. Letošnji proračun predvideva primanjkljaj v višini milijarde evrov.

Objavljeno
17. april 2014 19.45
reut*evri
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - Državni proračun je marca ustvaril 178,5 milijona evrov primanjkljaja, kar je za nekaj pod 84 milijonov evrov manj kot februarja in skoraj 20 milijonov evrov manj kot marca lani. V prvih treh mesecih je primanjkljaj dosegel že 664,5 milijona evrov, kar je dve tretjini predvidenega letošnjega primanjkljaja, piše STA.

Letošnji proračun namreč predvideva primanjkljaj v višini milijarde evrov, potem ko je ta lani znašal 1,535 milijarde evrov. Prva ocena ministrstva za finance kaže, da je bil marca državni proračun že tretji mesec zapored v precejšnjem primanjkljaju, potem ko je decembra lani zabeležil za skoraj 81 milijona evrov več prihodkov kot odhodkov.

V državni proračun se je marca nateklo 631,2 milijona evrov, kar je nekaj več kot 10 milijonov evrov manj kot februarja in dobrih 29 milijonov evrov manj kot januarja. V primerjavi z marcem lani pa je to bistveno več. Takrat se je namreč v proračun nateklo 547,3 milijona evrov.

Brez plačil obresti januarja bi bil proračun v primanjkljaju le za 6,4 milijona evrov

Plačila obresti so bila marca s 172,8 milijona evrov za skoraj 38 milijonov evrov višja kot februarja in za 32 milijonov evrov višja kot januarja. Brez plačil obresti je bil proračun januarja v primanjkljaju le za 6,4 milijona evrov.

V prvih treh mesecih leta so bili proračunski odhodki z 2,6 milijarde evrov za skoraj 174 milijonov evrov višji kot v zadnjem lanskem trimesečju in za skoraj 516 milijonov evrov višji kot v obdobju od julija do septembra lani.

Plačila obresti so bila v prvih treh mesecih letos bistveno višja kot v prejšnjih dveh četrtletjih. V primerjavi z zadnjimi tremi meseci lani so bila višja za 304 milijone evrov, v primerjavi s tretjim četrtletjem pa za dobrih 370 milijonov evrov.

Ob neupoštevanju plačil obresti bi bil t.i. primarni primanjkljaj v prvih treh mesecih leta 223,6 milijona evrov, kar je skoraj 441 milijonov evrov manj od dejanskega.