Razmeroma odporen na popravke v svetu

Domači trg: indeks SBITOP je v letošnjem letu pridobil 0,86 odstotka vrednosti.

Objavljeno
16. februar 2018 19.09
infografika
Lojze Kozole, Ilirika BPH
Lojze Kozole, Ilirika BPH
Na svetovno korekcijo v prvi polovici februarja tudi domači trg ni bil imun, v povprečju ga je znižala za nekaj več kot 2,6 odstotka, z največjo štiri odstotno vmesno razliko. Slovenski trg jo je odnesel bolje kot velika večina evropskih in je tako od novega leta pridobil 0,86 odstotka. Pomembno je tudi, da je slovenski borzni trg neprimerno bolj nelikviden, kar pa je sicer iz trgovalnega vidika lahko slabost, tokrat pa se je izkazalo za prednost.

Med korekcijo so izmed delnic uvrščenih v indeks SBITOP največ izgubile delnice Cinkarne Celje, in sicer dobrih 5 odstotkov. Delnice Cinkarne Celje so od začetka septembra pa do začetka februarja (do začetka korekcije) na podlagi izjemno dobrih poslovnih rezultatov pridobile 32 odstotkov. Če pa vključimo še obdobje korekcije, pa so delnice Cinkarne Celje od začetka septembra pa so danes pridobile dobrih 19 odstotkov. Med korekcijo so več kot tri odstotke sicer izgubile delnice Petrola, Krke in Luke Koper. Zanimivo pa je, da delnice Gorenja predstavljajo edino podjetje udeleženo v indeks SBITOP, ki je v temu času pridobilo na svoji tržni vrednosti, in to kar 7,08 odstotka.

Največji donos računano od novega leta pa do časa pisanja ima pozavarovalnica SavaRe, katere tržna cena delnice je kljub 8,23-odstotnemu donosu v letošnjem letu še vedno pod knjigovodsko vrednostjo. Tej po letošnjem donosu sledi Zavarovalnica Triglav (5,88 odstotka), ki podobno kakor SavaRe še vedno trguje pod svojo knjigovodsko vrednostjo. Pozitivne donose, v letošnjem letu, imajo še Telekom Slovenije (4,73 odstotka), Luka Koper (2,3 odstotka) in Unior (1,7 odstotka). Nekatera slovenska podjetja še delujejo podcenjeno, za kar razlog najverjetneje leži v domačem relativno nizko likvidnem trgu in nizkih ravneh financiranja nekaterih podjetij skozi dolg.