Robert Senica naj bi zapustil upravo NKBM, a ostal v banki

Nadzorni svet danes o poslovanju in morda tudi o rekonstrukciji uprave.

Objavljeno
20. marec 2018 15.08
Posodobljeno
21. marec 2018 05.00
Podpis sponzorske pogodbe za Festival Lent 2017,SENICA Riober, predsenik uprave NKBM, 4.5.2017, Maribor [nova kbm, robert senica]
Nejc Gole, Maja Grgič
Nejc Gole, Maja Grgič
Ljubljana – Nadzorni svet NKBM bo danes razpravljal o poslovanju v lanskem letu in morda tudi o kadrovskih vprašanjih. Lahko se zgodi, da bo namestnik predsednika uprave Robert Senica sporazumno končal svoj mandat in morda postal svetovalec NKBM in njenega lastnika Apolla, smo izvedeli neuradno.

Nadzorni svet mariborske banke bo danes na dnevnem redu imel med drugim poslovanje banke v lanskem letu, letno poročilo za lani in sklic skupščine. Pričakovati je, da je banka lani poslovala z dobičkom, h kateremu je tako kot v celotnem slovenskem bančnem sistemu prispevalo tudi sproščanje slabitev in rezervacij.

Nadzorniki bodo morda obravnavali tudi rekonstrukcijo uprave, ki jo vodi John Denhof. S položaja bi se po naših neuradnih informacijah lahko poslovil namestnik predsednika uprave Robert Senica, pristojen za poslovanje z gospodarskimi družbami. Prvi nadzornik Andrej Fatur včeraj za komentarje ni bil dosegljiv.

Senica je z vrha Poštne banke Slovenije prišel v upravo NKBM leta 2014, ko je to vodil Aleš Hauc. Po njegovem odstopu je prevzel vodenje banke, ki jo je država leta 2016 prodala ameriškemu skladu Apollu in Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD). Ko je lani vodenje banke prevzel Denhof, je Senica postal njegov namestnik.

Kljub morebitnemu odhodu iz uprave bo Senica morda ostal v NKBM, in sicer kot svetovalec banke in sklada Apollo. Ta ima v Sloveniji precejšnje ambicije, saj si kot morebitne prevzeme tarče ogleduje tudi nekatere druge finančne ustanove. Po prevzemu KBS banke (nekdanje Raiffeisen banke) in Summit Leasinga Slovenija so se menda zanimali za Gorenjsko banko, v prihodnje pa bi se lahko potegovali tudi za nakup Abanke.

Po naših neuradnih informacijah v prihodnosti niso izključene dodatne kadrovske menjave v upravi. V tej poleg Denhofa in Senice sedijo še Sabina Župec Krajnc, odgovorna za finance in finančne trge, Josef Gröblacher, odgovoren za operativno vodenje banke, in Jon Locke, pristojen za upravljanje tveganj.