S spremembo zakona do Kadovih milijonov

Na Zpizu so računali na sredstva Kada, in če jih ne bo, jih bo moral primakniti proračun. MF preučuje možnost spremembe zakona.

Objavljeno
24. september 2014 20.21
Maja Grgič, gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo
Ljubljana – Kaže, da se utegne zgoditi, da bo morala Kapitalska družba (Kad) ne glede na to, ali se bodo pokojnine usklajevale ali ne, pokojninski blagajni le izplačati 50 milijonov evrov. Na ministrstvu za finance namreč proučujejo možnost spremembe zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH).

V Delu smo prvi razkrili, da Kad Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) do konca tega meseca ne bo izplačal letne obveznosti v višini 50 milijonov evrov. Novi zakon o SDH je namreč predvidel, da se omenjena vsota nameni predvsem za usklajevanje pokojnin, ki pa se letos v skladu z zakonom o izvrševanju proračuna ne bodo usklajevale.

A na Zpizu so kljub temu računali na ta sredstva, in če jih ne bo, jih bo moral primakniti proračun. Zpiz je prav v teh dneh razkril, da iz proračuna pričakuje kar 174 milijonov evrov več denarja, kot je bilo načrtovano. Od Kada je namreč pokojninska blagajna pričakovala kar 190 milijonov evrov, poleg omenjenih 50, še 140 milijonov od privatizacijskih kupnin, ki pa jim po zakonu sploh ne pripadajo več. Svet Zpiza je vlado zato že pozval, naj pristopi k spremembi zakonodaje, ki bi zavodu zagotovila načrtovanih 50 milijonov evrov iz sredstev Kada.

Ministrstvo bo odločitev predlagalo vladi

O spremembi zakona o SDH, ki bi Kadu naložil izplačilo teh 50 milijonov ne glede na usklajevanje pokojnin, je po neuradnih informacijah razmišljala že prejšnja vlada, a kot kaže, tudi novemu vodstvu ministrstva za finance ta ideja ni tuja. »Na ministrstvu za finance se zavedajo pomembnosti določb tretjega odstavka 52. člena zakona o SDH, ki se nanašajo na zagotavljanje sredstev Zpiza, in bodo glede tega sprejeli ustrezno odločitev ter jo predložili vladi v razpravo in sprejetje,« so nam odgovorili. Iz tega je mogoče sklepati, da bodo zakon v delu, ki se nanaša na Kadova izplačila spremenili.

Na Kadu o morebitni spremembi zakona o SDH za zdaj nimajo nobenih uradnih informacij. Pojasnjujejo pa, da imajo sredstva rezervirana, če bi jih morebiti morali letos izplačati. Seveda pa bi raje videli, če bi jih lahko zadržali in jih namenili za ustanovitev predvidenega demografskega sklada.

Sindikati za spremembo, upokojenci proti

Kot je mogoče izvedeti, nad spremembo omenjenega zakona in izplačilom sredstev Zpizu niso navdušeni ne v Desusu ne v Zvezi društev upokojencev Slovenije. Tudi oni se zavzemajo, da se Kadov denar nameni zgolj za usklajevanje pokojnin, v nasprotnem primeru pa naj se nameni za demografski sklad. A manjkajočih proračunskih milijonov je veliko in pritisk na državno blagajno je velik, zato je vprašanje, koliko manevrskega prostora bo novi minister za finance Dušan Mramor sploh imel. Prav tako je vprašanje, kako trdo bo lahko pri tem pogajalsko izhodišče Desusa, ki si je v koalicijskih pogajanjih izboril še dodatnih 40 milijonov evrov za upokojenski regres.

K spremembam zakona o SDH, ki bi omogočile izplačilo Kadovih milijonov in »enkrat za vedno odpravile možnost takih nesmislov«, so že konec avgusta odgovorne pozvali v Zvezi sindikatov javnega sektorja. »Ali ni dovolj, da proračun že več let pokriva finančno luknjo pokojninske blagajne, ki je nastala zaradi zmanjšanja delodajalskih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje – zdaj pa bomo davkoplačevalci pokrivali še stroške »nujnih« varčevalnih ukrepov? Res, kdo je tu nor?!« se sprašujejo.