Sberbank v tretjem četrtletju najbolje letos

Sberbank je med julijem in septembrom ustvarila 65,4 milijarde rubljev (930 milijonov evrov) čistega dobička.

Objavljeno
25. november 2015 13.38
regent Sberbank
M.F.K., STA
M.F.K., STA
Moskva - Največja ruska banka Sberbank je danes sporočila, da se že kažejo znaki okrevanja domačega finančnega sektorja, ki je zašel v globoko krizo. Ob objavi poslovnih rezultatov za tretje četrtletje, ki so najboljši letos, je prvi mož banke Aleksander Morozov opozoril zlasti na višje obrestne prihodke, pa tudi na rast hipotekarnih posojil.

Sberbank, ki je v lasti države, je med julijem in septembrom ustvarila 65,4 milijarde rubljev (930 milijonov evrov) čistega dobička, kar je sicer osem odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, a nad pričakovanji analitikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prihodki iz obresti so v tretjem četrtletju narasli za 25 odstotkov, prihodki od pobranih provizij pa za 33 odstotkov. Ob tem so se za 25 odstotkov sicer povečale rezervacije za slaba posojila, a je bila njihova rast manjša od pričakovane.

Ruski bančni sektor plačuje visoko ceno gospodarske krize v državi, ki so jo povzročili občuten padec cen nafte in sankcije z Zahoda zaradi Ukrajine. Približno 70 manjših bank je od začetka leta že propadlo, samo v novembru je vrata zaprlo 10 ruskih bank.