Sedem projektov čezmejnega programa Interreg Slovenija-Madžarska

Za sofinanciranje je bilo odobrenih sedmih projektov, skupaj vrednih 3 milijone evrov ESRR.

Objavljeno
07. november 2017 19.11
Silva Čeh
Silva Čeh
Ljubljana - V okviru tretjega roka javnega razpisa Program sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska za programsko obdobje 2014-2020 so bile danes podpisane pogodbe o sofinanciranju sedmih projektov iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR), so sporočili iz vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (Svrk).

Svrk je že pred dvemi leti, decembra 2015, objavil javni razpis za predložitev projektov v okviru tega čezmejnega programa sodelovanja v vrednosti nekaj več kot 14,8 milijonov evrov sredstev iz ESRR. Tretji rok za oddajo projektov se je zaključil aprila letos, končno odločitev o odobritvi projektov pa je v začetku julija 2017 sprejel Odbor za spremljanje programa, sestavljen iz predstavnikov obeh sodelujočih držav.

Za sofinanciranje je bilo odobrenih sedmih projektov, v skupni vrednosti 3 milijone evrov evropskega sklada za regionalni razvoj. Vsi ti projekti, tako se obeta, "bodo imeli dolgoročne učinke na področju turizma, javnih storitev, naravne in kulturne dediščine skupnega obmejnega območja ter trajnostnega medinstitucionalnega povezovanja." 

Kot so zpisali, se bo četrti rok za predložitev vlog iztekel čez teden dni, 14. novembra, odločitev o sofinanciranih projektih pa bo znana predvidoma v marcu 2018. Informacije o morebitnem ostanku razpoložljivih sredstev oziroma dodatnem roku za predložitev bodo znane predvidoma v začetku leta 2018. 

Podatki o odobrenih projektih in vse ostale informacije, povezane z izvajanjem programa sodelovanja Slovenija-Madžarska 2014-2020, so na voljo na spletni strani program www.si-hu.eu.

Urška Trojar iz vladne službe Svrk je ob podpisu spomnila, da Slovenija in Madžarska v čezmejnih projektih v okviru teritorialnega sodelovanja sodelujeta že štirinajsto leto in da sta v tem času uspešno izvedli čez 200 projektov, je poročala STA. Seveda je poudarila, da so pomembni predvsem rezultati, ki so dodana vrednost in razvojni prispevek, kar je zelo pomembno zlasti za obmejna območja, ki pri razvoju potrebujejo dodatni zagon. Vodja programa Aleš Mrkela pa je poudaril, da so sredstva namenjena štirim pokrajinam, Pomurju, Podravju ter Zalski in Železni županiji, da bi se te manj razvite regije navezale na večje centre, od koder bi prišli turisti, saj imajo marsikaj ponuditi.

Zeleni parki

V Martjancih pa so predstavili tudi zeleni park iz programa Green Exercise (Razgibajmo se v naravi). Gre za razvoj turističnih produktov za povečanje prepoznavnosti kulturne in naravne dediščine ob slovensko-madžarski meji. Proračun projekta je visok nekaj čez milijon evrov, od tega bodo evropskih skladi prispevali 880.000 evrov.

Z njim si prizadevajo za skupno promocijo obstoječe čezmejne kulturne in naravne turistične ponudbe slovensko-madžarskega obmejnega prostora s posebnim poudarkom na zdravem življenjskem slogu, trajnostnem in okolju prijaznem načinu prevoza, predvsem kolesarjenju, je poročala STA. Tako bo nastalo devet zelenih parkov na obeh straneh meje.