Seniorji bodo ostali brez posebne olajšave

S seniorsko olajšavo se v letu 2013 obdavčitev pokojnin z dohodnino začne pri 1333 evrih, brez nje pri 1095 evrih.

Objavljeno
20. september 2013 11.50
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Katarina Fidermuc, gospodarstvo

Ljubljana – Seniorsko olajšavo bomo lahko pogrešali, je včeraj sklenilo vodstvo upokojenske stranke Desus, potem ko se je tako odločila vladna koalicija, ko je pripravljala proračun za leto 2014. Olajšava je v dohodnini že 20 let in je prestala vse davčne reforme.

Olajšava za vse osebe po 65. letu

Predsednik Desusa Karl Erjavec je sicer pojasnil, »da se olajšava nanaša na vse osebe, starejše od 65 let, ki imajo več kot 1300 evrov mesečnega dohodka«, a to je že nekoliko prilagojena razlaga posledic. Tako imenovana olajšava za osebe po dopolnjenem 65. letu starosti namreč pripada vsem državljanom, ki izpolnjujejo to merilo, res pa je, da mnogim ne pomaga, ker imajo tudi brez nje prenizke letne dohodke, da bi postali dohodninski zavezanci. Predvideti je mogoče, da bo olajšava pri odmeri dohodnine za leto 2013 še veljala, pri obračunu akontacije dohodnine januarja 2014 pa ne več, saj odprava olajšav za preteklo obdobje ni sprejemljiva.

Za dohodninsko leto 2013 znaša »seniorska« olajšava 1421,35 evra. Doslej se je tudi ta osebna olajšava iz leta v leto povečevala skupaj z rastjo življenjskih stroškov – lani je znašala 1389,39 evra. Po veljavnem zakonu o dohodnini olajšava, ki znižuje davčno osnovo, ne pripada le upokojencem, ampak vsem zavezancem, starejšim od 65 let. Pravico do nje imajo za vseh dvanajst mesecev dohodninskega leta, v katerem dosežejo to starost, čeprav se to zgodi zadnji dan v letu. Le upokojenci imajo po zakonu o dohodnini pravico še do posebne pokojninske olajšave: ta znaša 13,5 odstotka odmerjene dohodnine in ne zmanjšuje davčne osnove, ampak odmerjeno dohodnino. Upokojencem oziroma osebam po 65. letu starosti sicer pripadajo enake olajšave kot vsem zavezancem: najbolj razširjena je splošna olajšava, ki jo davčna uprava sama upošteva pri odmeri, uveljavijo lahko olajšavo za vzdrževane družinske člane ...

Davčni prag pri pokojnanh bo nižji

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje že na začetku dohodninskega leta svojim »strankam« pojasni, pri katerem znesku pokojnine bo začel kot glavni izplačevalec med letom v imenu zavezanca odtegovati akontacijo dohodnine. »Leta 2013 nastopi davčni odtegljaj pri pokojninah, višjih od 1095,11 evra, če upoštevamo le splošno in pokojninsko olajšavo. Če upoštevamo še olajšavo za starost nad 65 let, pa se davčni odtegljaj začne pri znesku pokojnine 1333,03 evra,« pojasnjujejo na zavodu. Vlada zdaj to seniorsko olajšavo torej odpravlja in tako znižuje mejo, pri kateri bodo upokojenci postali dohodninski zavezanci. Pri zavezancih, ki so pri 65 letih še zaposleni, je izhodišče za obdavčitev seveda drugačno.

V informativnih izračunih jo uporabi 75.421 zavezancev

Po podatkih davčne uprave je pri odmeri dohodnine za leto 2012 seniorsko olajšavo uveljavilo 75.421 zavezancev od 989.153, ki so dobili informativne izračune dohodnine. Tako so si skupno davčno osnovo znižali za 104,8 milijona evrov. V resnici je do nižje osnove pomagala veliko več osebam, saj v statistiki davčne uprave ni upokojencev, ki jim je olajšavo med letom upošteval Zpiz in se z njeno pomočjo sploh niso uvrstili med zavezance, ki so dobili informativni izračun. Karl Erjavec je dejal, da olajšavo uporablja okoli tri odstotke upokojencev.