SID banka zavarovala za 192 milijonov evrov poslov v Rusijo

V zadnjih mesecih se je tveganje poslovanja z Rusijo povečalo.

Objavljeno
19. september 2014 19.48
Ljiljana Đerić, gospodarstvo
Ljiljana Đerić, gospodarstvo
Ljubljana - V prvih osmih mesecih letos je skupina SID banka zavarovala za 192 milijonov evrov izvoznih poslov v Rusijo, a kako bo v prihodnje, bo odvisno od gibanj varnostnih rezerv, torej od višine proračunskih sredstev za te namene.

Kot pravijo v Slovenski izvozni in razvojni banki (SID banki), bodo ob nadaljevanju sedanjih trendov na mednarodnem pozavarovalnem trgu do Rusije verjetno primorani k omejevanju zavarovanja poslov naših podjetij z ruskimi partnerji. In ob pričakovanju, da bodo zasebne pozavarovalnice odpovedovale pozavarovalne angažmaje za rizike iz ruskih poslov, bo večji delež le-teh bremenil pozavarovalno shemo republike Slovenije.

Kritju teh rizikov služijo t. i. varnostne rezerve. To so sredstva, ki jih je država v preteklosti namenila iz proračuna za te namene, skupaj s presežki prihodkov iz preteklih let iz naslova omenjenih zavarovalnih poslov. Vendar jih bo treba nujno povečati, kar pa je zaradi proračunskih omejitev zelo težko. Torej, v kolikor ne bo prišlo do povečanja varnostnih rezerv, bo SID banka prisiljena omejiti obseg zavarovanj, opozarjajo v tej banki. Sicer pa pri zavarovanju poslov z ruskimi poslovnimi partnerji, razen ukrepov, ki jih nalagajo veljavne transakcije, ni drugih dodatnih pogojev. Za transakcije ročnosti do dveh let se šteje, da sodijo med marketabilna, daljša pa med nemarketabilna zavarovanja.

Vendar pa so v SID banki pri zavarovanju poslov z Rusijo zelo preudarni, vsako vlogo temeljito preučijo, če so predvideni posli skladni s sprejetimi sankcijami. Poseben poudarek je na preverjanju oseb, ki so povezane s poslom, če kakšna od njih morda ni na sankcijskem seznamu.

Rusija je bila lani na šestem mestu lestvice najpomembnejših zunanjetrgovinskih partneric, saj smo lani na ruski trg prodali za milijardo 18 milijonov evrov blaga, a v prvem letošnjem polletju se je naš blagovni izvoz v to državo glede na enako obdobje lani za 6,4 odstotka znižal; bilo ga je namreč za 490 milijonov evrov.

Slovenska podjetja so na ruskem trgu uspešnejša kot na zahodnih in dosegajo v povprečju višje marže kot za blago, prodano na Zahod. V zadnjih mesecih se je tveganje poslovanja z Rusijo povečalo, tako da se je tudi verjetnost nastanka škod v prihodnosti močno povečala, pravijo v SID banki.

V Revozu se ne bojijo ruskih sankcij

Ukrepi, s katerimi je Rusija odgovorila na dosedanje sankcije EU zaradi ukrajinske krize, so za zdaj neposredno prizadeli le slovenske izvoznike nekaterih agroživilskih proizvodov v Rusijo; drugih naših podjetij, ki uresničijo glavnino slovenskega izvoza v Rusijo, pa še ne.

Zadnji ukrepi se namreč nanašajo le na uvoz rabljenih avtomobilov, pa tudi, če bi jih Rusija čez čas razširila na nova vozila, to, kot kaže, ne bi prizadelo Revoza. Kot pravijo v tem podjetju, neposrednega izvoza v Rusijo nimajo, Renaultu, ki je 100-odstotni lastnik novomeškega podjetja, pa gre v Rusiji čedalje bolje. Renault Nissan je namreč solastnik AvtoVaza; v prvi polovici tega leta je kljub upadanju ruskega avtomobilskega trga Renault svoj tržni delež v Rusiji povečal na 7,8 odstotka, maja je dal na tamkajšnji trg nov model logana in trenutno je znamka Renault na ruski lestvici najpriljubljenejših na drugem mestu.