Marko Simoneti odstopil, ker mu v vladi vsi ne zaupajo dovolj

Njegov odhod z vrha DUTB bo neizogibno pognal še en kadrovski vrtiljak.

Objavljeno
27. oktober 2016 17.49
Posodobljeno
27. oktober 2016 17.49
*jer*Simoneti Skupščina NLB
Miha Jenko, Ba. Pa.
Miha Jenko, Ba. Pa.
Ljubljana - Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je ostala brez predsednika upravnega odbora. Marko Simoneti je zaradi izgube zaupanja v dveh koalicijskih strankah odstopil sam, in sicer na današnjem zaprtem delu seje vlade, ki se je sestala tudi kot skupščina DUTB.

Cerarjeva vlada je imela formalno na mizi poročila o poslovanju DUTB za leto 2015, polletno poročilo za leto 2016 in redno mesečno poročilo o nadzoru ministrstva za finance. Glavno vsebinsko vprašanje, ki je zanimalo javnost, pa je bila usoda Marka Simonetija, ki sta mu vladni stranki Desus in SD odrekli zaupanje, potem ko so v javnost pricurljale njegove na skrivaj posnete izjave o politiki prejemkov vodilnih v državnih družbah, ki jih omejuje Lahovnikov zakon.

»Ne glede na pozitivne ocene teh poročil in ugotovitve pristojnih ministrstev, da pri izplačilih prejemkov doslej niso bila ugotovljena neskladja z veljavnimi predpisi, sem kot predsednik upravnega odbora dokončno spoznal, da osebno ne uživam več tistega minimalnega zaupanja vseh članov vlade, ki je potrebno za uspešno opravljanje te zahtevne funkcije. S ciljem, da se čim prej zagotovijo stabilne razmere za še boljše delovanje DUTB v prihodnjem obdobju, sem vlado na seji obvestil o svojem odstopu,« je Simoneti zvečer obvestil javnost.

Ministrski zbor je imel o tej temi očitno precej temeljito razpravo, saj se je seja vlade zavlekla skoraj do petih popoldne. DUTB in Simonetija je po njej vzela v bran ministrica za finance Mateja Vraničar Erman, z besedami, da je slaba banka lani in letos pri unovčevanju slabih terjatev krepko presegla cilje. Tudi redni nadzor, ki ga izvaja ministrstvo za finance, ni pokazal nepravilnosti in DUTB, tako ministrica, »izpolnjuje svoj mandat, v skladu z veljavno zakonodajo in usmeritvami vlade«.

Mesto predsednika upravnega odbora izjemnega pomena

Simonetijev odhod z mesta predsednika in člana upravnega odbora slabe banke lahko razumemo tudi kot posledico političnih trenj v koaliciji po javni objavi zvočnih posnetkov sej upravnega odbora DUTB, kjer je bilo mogoče slišati predloge za zaobitje Lahovnikovega zakona o plačah vodilnih v državnih družbah. Pobudo za Simonetijev odhod so pred dobrima dvema tednoma politično spretno sprožili kje drugje kot v Erjavčevem Desusu, z željo po nabiranju političnega kapitala se jim je pridružila še najmanjša vladna stranka SD in postalo je jasno, da prvi mož DUTB lahko računa na podporo le še pri predsedniku vlade in v delu etično visoko pozicionirane stranke SMC.

Kot je razumeti, je Simoneti s svojim odstopom premieru Cerarju in vladi prihranil večjo krizo, ki bi nujno nastala, če bi vztrajal na položaju oziroma če bi ministri glasovali o njegovi razrešitvi, kot so sicer že prejšnji teden pričakovali nekateri. Po drugi strani pa se z njegovim odhodom zdaj začenja nov spopad interesnih omrežij in političnih elit za obvladovanje ene ključnih institucij v slovenski ekonomiji (poleg »slabe banke« tu lahko izpostavimo še SDH, NLB itd.). Mesto predsednika upravnega odbora DUTB je pač izjemnega strateškega pomena, saj omogoča nadzor nad prodajo in privatizacijo slabih terjatev in naložb.

Ministrica zadovoljna z delom DUTB

Simoneti je postal predsednik upravnega odbora DUTB po njegovi rekonstrukciji oktobra 2015. Vlada kot skupščina DUTB je danes obravnavala poročilo o poslovanju DUTB za 2015, polletno poročilo za letos, redno poročilo o nadzoru ministrstva za finance in tudi posebno poročilo o prejemkih v DUTB in prejemkih v družbah v začasni lasti DUTB, kot je Cimos. Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je poudarila, da v teh dokumentih niso zaznali nobenih nepravilnosti, »slaba« banka v celoti izpolnjuje svoj mandat v skladu z veljavno zakonodajo, še več, v DUTB so po njenih besedah krepko presegli cilje glede unovčevanja slabih terjatev.