Sindikati spet pokazali mišice

Bratuškova je ob protestnem odhodu sindikatov z ESS izjavila, da se vsi ne zavedajo resnosti razmer.

Objavljeno
27. september 2013 12.02
jer_motiv parlament
Erika Repovž
Erika Repovž

Ljubljana - Sindikati so protestno zapustili današnjo sejo Ekonomsko socialnega sveta, na kateri bi jim morala premierka Alenka Bratušek predstaviti predlog proračuna. Ker brez udeležbe enega od socialnih partnerjev seje ni mogoče izvesti, je seja ESS odpadla.

Kot je pojasnil predsednik ZSSS Dušan Semolič so nezadovoljni, da so obsežno gradivo in pomemben dokument, kot je proračun prejeli šele v četrtek dopoldne, en dan pred sejo, zato ga niso imeli časa preučiti. »Tako pomembnega dokumenta, kot je proračun vlada ne more pripravljati in sprejemati brez sodelovanja sindikatov in ostalih socialnih partnerjev. Na ta način sprejemati odgovornost za proračun bi bilo z naše strani neodgovorno,« je dejal Semolič.

Predstavnik delodajalcev Igor Antauer se s sindikati delno strinja, čeprav je nad njihovo reakcijo začuden. »Ta proračun je zelo pro-sindikalen, veliko bolj naklonjen socialui kot pa investicijam. Kar zadeva delodajalce s proračunom nismo najbolj zadovoljni,« je dejal Antauer, ki vladi zameri predvsem to, »da v hektičnem stanju zanemarja socialni dialog«.

Da je ravnanje vlade v nasprotju s pravili socialnega dialoga je povedal predsednik sindikata Neodvisnost Drago Lombar in dodal: »Vlada naj prevzame odgovornost za to, kar počne, socialne partnerje pa pravočasno obvešča.«

Bratuškova je po protestnem odhodu sindikatov dejala, da je nad takšnim odnosom razočarana,  da se vsi očitno ne zavedajo resnosti razmer; o tem, da je bil proračun socialnim partnerjem dostavljen prepozno pa je povedala, da so ga dobili istočasno kot poslanci.

Na to so sindikati odgovorili naj se vlada neha sprenevedati. »Očitno bomo morali na glas povedati tisto, kar vi po tihem razmišljate - za vas je socialni dialog nujno zlo, ki se mu je treba posvetiti »pet pred dvanajsto«. Pred smo si socialni partnerji v neformalni različici proračun ogledali v dnevnem časopisju? Ali je resno, da bomo morali socialni partnerji spraševati novinarje za gradivo za ESS? Spomnimo se Programa stabilnosti, ki ste nam ga poslali 7. maja 2013 za sejo ESS, ki se je pričela 8. maja ob 8. uri,« so v odgovor Bratuškovi zapisali sindikati.

Vlada namerava predlog proračuna sprejeti v ponedeljek, saj ga mora najpozneje do 1. oktobra poslati v parlamentarno obravnavo. Iz za zdaj še internih gradiv je razvidno, da naj bi se proračunski primanjkljaj v letu 2014 zmanjšal na 2,9 odstotka BDP in v letu pozneje na 2,4 odstotka.

Bratuškova je predlog v sredo že predstavila poslancem koalicije, ki so izrazili zadovoljstvo, da se s proračunom ohranja raven socialne države. Danes popoldne je predvidena še predstavitev poslancem opozicijskih strank v DZ, a še ni znano, ali se bodo srečanja vsi tudi udeležili.