Slabe terjatve NLB polnijo švicarske račune

Švicarska družba DDM Holding je že povrnila velik del vložka v terjatve NLB.

Objavljeno
31. maj 2017 20.59
ace-NLB
Katja Svenšek
Katja Svenšek
Ljubljana – Posojila, ki jih Nova Ljubljanska banka (NLB) ni izterjala od fizičnih oseb in jih je v paketu sredi lanskega leta prodala švicarski družbi DDM Holding, so se za slednjo izkazala kot zelo uspešen posel. Švicarji so si v manj kot letu dni velik del naložbe že povrnili.

Družba DDM Holding, ki ima v Sloveniji podjetje DDM Invest, je, spomnimo, NLB za paket slabih terjatev do slovenskih fizičnih oseb v bruto vrednosti okoli sto milijonov evrov plačala 17 milijonov evrov. Koliko komitentov banke je s tem dobilo novega upnika, v banki niso razkrili, smo pa že poročali, da so se Švicarji izterjave lotili zelo intenzivno. Poslovni rezultati DDM Holdinga za minulo leto in prvo četrtletje letos kažejo, da se jim je posel oziroma unovčevanje terjatev, ki ga v Sloveniji zanje opravljajo podizvajalci, zelo obrestoval. Doslej je DDM Holding po dostopnih podatkih namreč unovčil oziroma izterjal že za 13 milijonov evrov terjatev do slovenskih fizičnih oseb.

Posel v Sloveniji poskrbel za rast

Samo lani je Švicarjem v Sloveniji uspelo zbrati za 9,8 milijona evrov plačil, skoraj tretjino celotnega čistega izkupička družbe, ki je skupaj dosegel 34,2 milijona evrov. V prvem četrtletju letos so v Sloveniji zbrali že za 3,3 milijona evrov, skupaj na vseh trgih pa za 8,1 milijona evrov. Kot v četrtletnem poročilu pojasnjujejo v družbi, se jim je prav zaradi rastočega posla v Sloveniji, ki je v prvem letošnjem četrtletju predstavljal 40 odstotkov poslov, čisti izkupiček v prvem četrtletju letos v primerjavi z istim obdobjem lani povečal za tri odstotke. Portfelj slabih terjatev v Sloveniji predstavlja po svoji bruto vrednosti sicer tretjino naložb družbe, ki je minulo leto končala s 5,3 milijona evrov čistega dobička.

DDM Holding je letos v Sloveniji kupila še en manjši portfelj v vrednosti milijon evrov, kot navajajo, pa so ga kupili od istega prodajalca kot prejšnji paket, s čimer ocenjujejo, da očitno uživajo ugled. Po neuradnih podatkih naj bi šlo za zaključek posla iz minulega leta, v katerem je poleg NLB sodeloval še NLB Leasing, a ta posla v celoti ni mogel zaključiti že lani, zato se je prodajni postopek za del terjatev končal letos. V NLB so pojasnili le, da v letošnjem letu niso prodajali dodatnega portfelja terjatev. V DDM Holding so pojasnili, da objavljenih poslovnih rezultatov ne morejo dodatno komentirati, so pa dodali, da so z naložbo v Sloveniji zelo zadovoljni.

Lažje v sklepanje kompromisov

O izredno uspešnem poslu, ki da ga je z nakupom portfelja slabih terjatev NLB do fizičnih oseb uspelo izvesti Švicarjem, se govori tudi na trgu nedonosnih terjatev. Naši sogovorniki pojasnjujejo, da k uspešnemu poplačilu terjatev prispeva boljše stanje v gospodarstvu, sicer pa tudi lažje prilagajanje novih lastnikov terjatev, ki lahko za razliko od NLB privolijo v delno poplačilo, odpis in podobno. Kot nam je pred časom pojasnjeval Igor Stražišnik, predstavnik podjetja Prohit, ki v Sloveniji skrbi za poplačilo švicarskih vlagateljev, poskušajo pri izterjavi dolgov vedno najti nesodno rešitev, kot so refinanciranje obveznosti, obročno odplačevanje in prodaja premoženja na prostem trgu, šele če dogovora ni mogoče doseči, se lotijo sodne izterjave. Po drugi strani dolžniki, ki so s prodajo terjatev dobili novega upnika, NLB zamerijo predvsem to, da ni odkupa dolga s tako visokim popustom najprej ponudila njim.

V DDM Holding, ki so nakup portfelja terjatev NLB financirali tudi z izdajo enoletne obveznice v višini 11 milijonov evrov in s 13-odstotno obrestno mero, pričakujejo, da bodo naložbo podvojili, iztržili 34 milijonov evrov, in sicer v prihodnjih desetih letih. V družbi DDM Holding na naša vprašanja niso odgovorili, je pa predsednik uprave družbe Gustav Hultgren pred kratkim v pogovorih za tuje časnike pojasnil, da v Sloveniji zaradi naložbe beležijo znatni porast zbranih sredstev in s tem večji denarni tok.