Slovenci se bodo z računi igrali za lepe zneske

V letu 2016 bo finančna uprava pripravila štiri kroge nagradne igre Vklopi razum, zahtevaj račun s štirimi lepimi nagradami.

Objavljeno
17. december 2015 12.51
Davčne blagajne
Katarina Fidermuc
Katarina Fidermuc

Ljubljana – Slovenski potrošniki se bodo spet igrali z računi, je na novinarski konferenci finančne uprave napovedal namestnik generalne direktorice Peter Grum. »Namen igre bo spodbuditi potrošnike, da zahtevajo, vzamejo in preverijo račun,« je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar Erman.

Davčne blagajne oziroma davčno potrjevanje računov prek informacijskega sistema finančne uprave bo obvezno od 2. januarja 2016, potem pa bo finančna uprava izvedla štiri kroge nagradne igre Vklopi razum, zahtevaj račun, prvo žrebanje bo predvidoma sredi aprila 2016, zadnje, po četrtem krogu, pa januarja 2017.

Sklad za nagrade v štirih žrebanjih bo za vse štiri kroge znašal 124.000 evrov, torej 31.000 evrov na vsakega.

Vsi potrošniki se bodo vsakič potegovali za tri nagrade, vredne 15.000 evrov, 10.000 evrov in 5.000 evrov, uporabniki pametnih mobilnih telefonov in odprtega portala e-Davki pa vsakič še za dodatno, vredno 1000 evrov. V igri bo namreč mogoče sodelovati s papirnimi računi po pošti, prek pametnih mobilnih telefonov in prek sistema eDavki. V finančni upravi si namreč želijo, da bi čim več potrošnikov izbralo elektronsko obliko pošiljanja računov za igro, a hkrati predvidevajo, da bodo dobivali predvsem papirne račune v ovojnicah.

Potrošniki bodo v igri lahko sodelovali z neomejenim številom računskih paketov: v vsakem bo moralo biti deset računov različnih izdajateljev, pri tem pa ne bo pomembno, ali jih bo pošiljatelj poslal na papirju ali v elektronski obliki oziroma prek pametnega telefona, pri čemer bo uporabil kodo na dnu računa.

Slovenski potrošnik se je že igral z računi, ko je država leta 1999 namesto prometnega davka uvedla davek na dodano vrednost. Takrat so na tedanjo davčno upravo račune pošiljali le v ovojnicah in se tako potegovali za različne nagrade, med akteri je bil seveda najbolj privalačen osebni avtomobil.

Podrobnosti o nagradni igri Vklopi razum, zahtevaj račun so dosegljive na spletni strani finančne uprave.