Slovenija bo IMF posodila do 910 milijonov evrov

To je slovenski prispevek h krepitvi Mednarodnega denarnega sklada za zagotovitev pomoči državam v plačilnobilančnih težavah.

Objavljeno
10. oktober 2013 20.12
N. G., gospodarstvo
N. G., gospodarstvo
Ljubljana – Banka Slovenija bo Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) posodila do 910 milijonov evrov. To je nov slovenski prispevek h krepitvi IMF za zagotovitev pomoči državam, ki se bodo znašle v plačilnobilančnih težavah.

Banka Slovenije in Mednarodni denarni sklad sta prejšnji mesec podpisala sporazum o posojilu, ki opredeljuje pogoje, pod katerimi si lahko IMF od slovenske centralne banke izposodi do 910 milijonov evrov. Včeraj pa je zeleno luč posojilu dala tudi vlada. Statut IMF namreč določa, da lahko Mednarodni denarni sklad z izposojo od države članice pridobi dodatna sredstva, če jih potrebuje.

Slovenskih 910 milijonov evrov predstavlja 0,61 odstotka od 150 milijard evrov, ki jih bodo h krepitvi IMF prispevale države z evrom. Največ bodo prispevale gospodarsko najmočnejše države, in sicer Nemčija 41,50 milijarde evrov. Francija 31,40 milijarde evrov in Italija 23,48 milijarde evrov. Denarja pa ne bo treba prispevati državam, ki prejemajo mednarodno finančno pomoč.

Finančni ministri so dogovor o razdelitvi prispevkov v obliki dvostranskih posojil za okrepitev IMF dosegli pred dvema letoma. BS in IMF pas sta že pred tremi leti sklenili sporazum za posojilo do 280 milijonov evrov. Posojila IMF ne obremenjujejo javnih financ, saj ne gredo iz državnega proračuna.