Slovenija lani z enim največjih primanjkljajev

Med lanskim oktobrom in decembrom je Eurostat najvišji javnofinančni primanjkljaj zabeležil v Franciji in Avstriji.

Objavljeno
25. april 2017 14.41
reut*evri
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA
Luxembourg − Območje z evrom je v zadnjem lanskem četrtletju izkazovalo javnofinančni primanjkljaj v višini 1,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), kar je 0,2 odstotne točke bolje kot v četrtletju prej. V Sloveniji se je poslabšal in je bil eden najvišjih med opazovanimi državami, ugotavlja evropski statistični urad Eurostat.

Tako kot v državah z evrom so se razmere v javnih financah ob koncu lanskega leta izboljšale tudi v celotni EU, in sicer se je primanjkljaj z 1,7 odstotka BDP v tretjem četrtletju znižal na 1,4 odstotka BDP v zadnjem četrtletju.

Med lanskim oktobrom in decembrom je Eurostat najvišji javnofinančni primanjkljaj zabeležil v Franciji (3,2 odstotka) in Avstriji (2,9 odstotka).

Tretje mesto zaseda Slovenija, ki je v zadnjem lanskem četrtletju beležila primanjkljaj v višini 2,4 odstotka BDP, kar je 0,2 odstotne točke slabše kot v četrtletju prej. Sledita Velika Britanija (−2,2 odstotka) in Poljska (−2 odstotka).

Z javnofinančnim presežkom se je lahko v zadnjem lanskem četrtletju pohvalilo sedem članic EU. Najvišji je bil na Nizozemskem (1,3 odstotka), sledijo Švedska (1,2 odstotka), Nemčija (0,9 odstotka), Danska (0,7 odstotka), Malta (0,6 odstotka), Češka (0,5 odstotka) in Estonija (0,1 odstotka).