Slovenija po gospodarski rasti v povprečju članic Unije

Eurostat: Najhitreje rastejo Malta, Poljska, Švedska, Slovaška, recesija v Grčiji in na Finskem.

Objavljeno
09. december 2015 16.02
Miha Jenko
Miha Jenko
Slovenija je po gospodarski rasti v zlati sredini članic evra in unije, kažejo podatki Eurostata o rasti BDP v tretjem četrtletju letos. Naše gospodarstvo je v omenjenem trimesečju zraslo za 0,4 odstotka, kar je enako povprečju Unije in za desetinko odstotka bolje od evroobmočja.

V primerjavi z drugim četrtletjem letos so julija, avgusta in septembra najbolj pognali gospodarski stroj v Romuniji, Malti, Poljski, Slovaški, Švedski, Španiji in na Hrvaškem – zlasti v slednjih dveh zagotovo v precejšnji meri tudi na račun vrhunca turistične sezone.

Med državami, kjer se je gospodarstvo krčilo, je sicer še naprej v ospredju Grčija, pridružujejo pa se ji Estonija, Finska, – ki sta še posebej prizadeti zaradi posledic sankcij proti Rusiji –, in nekoliko presenetljivo tudi Danska.

Motor je zasebna potrošnja

Glavna komponenta rasti evropskega BDP je sicer zasebna poraba oziroma potrošnja gospodinjstev, ki narašča zaradi povečanega optimizma potrošnikov. Podoben trend velja tudi za Slovenijo. Žal pa se naložbe kljub izredno ekspanzivni denarni politiki ECB ne krepijo v zaželeno smer. Tako evropski gospodarski podatki tudi širše gledano niso spodbudni: rast v tretjem četrtletju je bila za odtenek nižja kot v drugem in tudi nižja kot v ZDA, ki sicer tudi na letni ravni rastejo hitreje (2,2 odstotka) tako od Unije (1,9 odstotka) kot od evroobmočja (1,6 odstotka).

Slovenija je sicer v tretjem četrtletju v primerjavi z istim obdobjem lani dosegla 2,1-odstotno gospodarsko rast in je na dobri poti, da v vsem letu 2015 doseže napovedano 2,6-odstotno rast.

Kriza v Grčiji in na Finskem

Konec septembra so na letni ravni najhitre rastla gospodarstva Malte (5,6 odstotka), Češke (4,5 odstotka), Švedske (3,9 odstotka), Poljske (3,7 odstotka), Slovaške (3,6 odstotka) in tudi Španije (3,4 odstotka). Na letni ravni sta edini članici Unije in tudi evroobmočja z negativno rastjo Grčija (minus 1,1 odstotka) in Finska (minus 0,2 odstotka). Zaradi posledic terorističnih napadov, zlasti za turistično industrijo in storitve, bo letos nižja gospodarska rast v Franciji: tamkajšnja centralna banka je znižala napoved rasti v zadnjem četrtletju letos z 0,4 na 0,3 odstotka.