Slovenija prodala za 500 milijonov evrov zakladnih menic

To je največja kratkoročna zadolžitev letos in največja zadolžitev po izdaji dolarskih obveznic v začetku leta.

Objavljeno
14. oktober 2014 18.04
reu/SPAIN/
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana - Slovenija je danes prodala za 500 milijonov evrov zakladnih menic. Gre za osemnajstmesečne zakladne menice z nominalno letno obrestno mero v višini 0,45 odstotka, kar je bistveno manj kot ob zadnji podobni izdaji. To je največja kratkoročna zadolžitev letos in največja zadolžitev po izdaji dolarskih obveznic v začetku leta, piše STA.

Povpraševanje je bilo večje od ponudbe. Kot je razvidno s spletnih strani finančnega ministrstva, je bilo podanih za 618.000 lotov ponudb v razponu obrestne mere od 0,10 odstotka do 0,70 odstotka letno.

Od tega je ministrstvo za finance sprejelo predvidenih 500.000 lotov zakladnih menic v skupni vrednosti 500 milijonov evrov in omenjeno 0,45-odstotno letno obrestno mero.

Nazadnje je Slovenija osemnajstmesečne zakladne menice izdala aprila lani, ko je nominalna letna obrestna mera znašala 4,15 odstotka, vrednost celotne izdaje pa je bila 1,1 milijarde evrov. Obveznosti iz teh menic bodo dospele izplačilo ta četrtek.

Vplačilo danes sprejetih naročil zakladnih menic bo v četrtek, obveznosti pa bodo dospele v izplačilo 14. aprila 2016.

Na dražbi so lahko neposredno sodelovali primarni vpisniki, med katerimi so Nova Ljubljanska banka, Nova Kreditna banka Maribor, Abanka, Deželna banka Slovenije, SKB banka, Unicredit banka Slovenija in kot edina tuja ustanova na seznamu, ameriška investicijska banka Jefferies.

Današnja dražba je največja načrtovana kratkoročna zadolžitev v tem letu in sploh največja zadolžitev od februarske izdaje pet- in desetletnih dolarskih obveznic. Takrat se je država zadolžila za 3,5 milijarde dolarjev oz. 2,56 milijarde evrov.

Vse od sanacije bank konec lanskega leta se sicer pritisk finančnih trgov na Slovenijo zmanjšuje. Zahtevana donosnost na slovenske dolžniške vrednostne papirje ob nekaterih manjših nihanjih vztrajno pada in je v zadnjih dneh dosegla celo najnižje ravni od vstopa v evrsko območje.