Slovenija v dodatno izdajo obveznic

Država namerava odkupiti do okvirno 750 milijonov dolarjev obveznic.

Objavljeno
15. maj 2017 19.42
M. F. K., STA
M. F. K., STA
Ljubljana – Slovenija je bankam Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs in JP Morgan podelila mandat za organizacijo dodatne izdaje 24-letnih obveznic, ki jih je izdala lani jeseni in zapadejo 3. novembra 2040, ter 10-letnih obveznic, ki jih je izdala januarja in zapadejo 22. marca 2027. To bi bila druga dodatna izdaja teh obveznic letos.

Kot so ob tem zapisali na ministrstvu za finance, se izvedba izdaj obveznic pričakuje v bližnji prihodnosti, v odvisnosti od razmer na finančnih trgih. Sodeč po izkušnjah iz minulih tovrstnih operacij bo nastop Slovenije na trgu sledil že zelo kmalu ta teden.

Odkup do 750 milijonov dolarjev obveznic

Država je sicer v začetku marca že izdala za dodatnih 500 milijonov evrov omenjenih 24-letnih obveznic z zapadlostjo 3. novembra 2040 in za dodatnih 800 milijonov evrov omenjenih 10-letnih obveznic z zapadlostjo 22. marca 2027. Tokratna zadolžitev bi bila po januarski in marčni tako že tretja letos.

Velik del denarja od marčne dodatne izdaje je porabila za poplačilo odkupa dolarskih obveznic. Teh je predčasno odkupila za skoraj 598 milijonov dolarjev. Ostalo je namenila za poplačilo zapadlih obveznosti in pokrivanje tekočega primanjkljaja.

Tokrat namerava Slovenija odkupiti do okvirno 750 milijonov dolarjev obveznic, ponudba imetnikom več različnih dolarskih obveznic, ki jo je ministrstvo za finance objavilo minuli teden, pa velja do 15. maja.