Slovenski Adrifund za množično financiranje

Zaživela je prva slovenska platforma za nagradno množično financiranje Adrifund.

Objavljeno
31. marec 2016 15.55
Silva Čeh
Silva Čeh

Ljubljana − Prva slovenska platforma za nagradno množično financiranje je nastala po vzoru uspešne Islandske platforme Karolina fund, ki jo odlikuje osebni pristop do prijaviteljev projektov, posledica tega pa so večje možnosti za končni uspeh zbiranja zagonskih sredstev, so sporočili iz Adrifunda.

Za platformo, ki bo v začetni fazi poganjala zgodbe iz lokalnega okolja, stoji ustanvitelj in direktor Matej Rauh, tehnično podporo pa jim nudi tudi islandska platforma za množično financiranje Karolina fund.

O vzpostavitvi prve slovenske platforme za nagradno množično financiranje oziroma tako imenovani crowdfunding je Rauh začel razmišljati že pred dvema letoma, ko je bil kot študent prava na polletni študijski izmenjavi v Reykjaviku na Islandiji.

Januarja 2016 je Adrifund s postavitvijo spletne strani z osnovnim obrazcem začel zbirati prijave projektov. »Že takoj na pričetku zbiranja prijav je bilo zanimanje javnosti veliko večje, kot sem pričakoval. Dobili smo nekaj manj kot 30 prijav, sam pa sem jih v začetni fazi pričakoval deset,« je o začetku zbiranja prijav projektov dejal Matej Rauh. In dodal, da je bilo med njimi kar nekaj idej, ki so bile že zelo dobro razvite, in tudi nekaj takih, ki so bile šele v povojih. Med prijavljenimi so izbrali sedem projektov in z ekipami poskrbeli, da so bili ti pripravljeni do splavitve platforme Adrifund.

Slovenija svetovni fenomen množičnega nagradnega financiranja

Platformo Adrifund je podprla tudi iniciativa Slovenia Crowdfunding. Njen soustanovitelj Luka Piškorič je na dogodku ob splavitvi Adrifunda poudaril uspešnost slovenskih crowdfunding projektov v svetu in dejal, da je prav ta oblika zbiranja sredstev rešitev za marsikatero idejo, ki bi sicer zagonska sredstva neuspešno iskala v obliki bančnega posojila.

Že prvih sedem aktivnih projektov na platformi Adrifund kaže na kreativni naboj, ki tli v lokalnem okolju. Zagonska sredstva iščejo projekti z različnih področij, od kulture do zeliščarstva. Ustanovitelj platforme Matej Rauh zato vse, ki podpirajo dobre ideje, vabi, naj si podrobneje ogledajo vsakega izmed aktivnih projektov, in tiste, ki jih prepričajo, tudi podprejo.