Bruselj nas poziva k ukrepanju za skladnost proračuna 2016

Evropska komisija ocenila proračunske načrte članic evrskega območja in Slovenijo opozorila na tveganja.

Objavljeno
17. november 2015 11.41
reut*EU-COMMISSION
Miha Jenko, gospodarstvo
Miha Jenko, gospodarstvo

Ljubljana – Slovenski proračunski načrt je pretežno v skladu s pravili pakta stabilnosti in rasti, ugotavlja evropska komisija, ki pa hkrati opozarja na tveganja v 2016 in oblasti poziva k ukrepom, da bi bil proračun prihodnje leto skladen z evropskimi pravili.

Komisija v oceni osnutkov proračunskih načrtov Slovenijo opozarja, da bi lahko v 2016 prišlo do odklona pri doseganju srednjeročnih proračunskih ciljev, zato oblastem predlaga, da ob sprejemanja državnega proračuna (ta je pred potrditvijo v parlamentu) zagotovijo njegovo skladnost z evropskimi pravili. Za našo državo, ki je v postopku odprave presežnega proračunskega primanjkljaja, so v Bruslju ugotovili, da bi lahko − če bomo letos znižali presežni primanjkljaj − v 2016 prešla iz korektivnega v blažji, preventivni del pakta. V Bruslju še menijo, da je Slovenija dosegla nekaj napredka pri izpolnjevanju priporočil glede fiskalnega upravljanja, opozarjajo pa, da moramo ustanoviti fiskalni svet, ki bo bedel nad uresničevanjem fiskalnega pravila v praksi.

EK: Upoštevali bomo porabo za begunce

»V nekaterih osnutkih proračunskih načrtov je omenjen proračunski učinek izjemnega pritoka beguncev v EU. Tudi druge državečlanice bi lahko sčasoma ali v prihodnosti občutile podoben proračunski učinek. Prožnost pakta za stabilnost in rast v primeru neobičajnih dogodkov omogoča povečano porabo v posameznem letu,« zagotavlja komisija in obljublja, da »je pripravljena upoštevati te okoliščine.«

Med najbolj vzorne evrske države, ki izpolnjujejo zaveze pakta stabilnosti in rasti, komisija zdaj uvršča Estonijo, Nemčijo, Luksemburg, Nizozemsko in Slovaško. Države, ki te zahteve pretežno izpolnjujejo, so poleg Slovenije še Belgija, Latvija, Malta in Finska, Francija in Irska, v najbolj problematični skupino držav, pri katerih obstaja tveganje, da zahtev pakta ne bodo izpolnile, pa sta sosednji Avstrija in Italija pa tudi Litva in Španija. Ciper in Grčija nista predložila osnutka proračunskega načrta, ker izvajata program za makroekonomsko prilagoditev. Portugalska ga zaradi notranjepolitičnih razlogov ni predložila v predpisanem roku, o proračunskem načrtu Španije pa je komisija sprejela mnenje že oktobra.