Sod nafte spet raste proti 70 dolarjem

Surovine: cene nafte vztrajajo na najvišjih vrednosti od leta 2015, večja je poraba v ZDA.

Objavljeno
23. marec 2018 17.51
Infografika
Tilen Šarlah, Geoplin
Tilen Šarlah, Geoplin
Cene nafte vztrajajo na vrhovih, kjer so bile nazadnje leta 2015. Nepričakovan padec naftnih zalog v preteklem tednu in zvišanje obrestne mere ameriške centralne banke (Fed) je nafto podražil za skoraj deset odstotkov. Sod brenta je v petek vztrajal pri 69 dolarjih, ameriški WTI pa je kotiral štiri dolarje niže.

Fed je zvišal ključno obrestno mero, čeprav je inflacija še vedno nizka. Zvišanje za četrtino odstotne točke obresti še vedno ohranja na nizki ravni med 1,5 in 1,75 odstotka. To je že četrto zvišanje z najnižjih ravni in kaže zaupanje v trdno gospodarsko rast.

Visoko ceno nafte držijo geopolitična tveganja pa svetu in vse šibkejša slika Venezuele, ki lahko prevesi tehtnico pri trenutno uravnoteženem trgu. V preteklem tednu so zaloge nafte v ZDA nepričakovano upadle za 2,6 milijona. K temu je botrovala višja poraba in višja proizvodnja v rafinerijah. Velika neznanka pa je še vedno Venezuela, ki je v zadnjem letu za polovico zmanjšala proizvodnjo zaradi poraznega gospodarskega stanja. Pomanjkanje investicij v naftna črpališča in najvišja inflacija na svetu sta produkcijo oklestila na samo 1,55 milijona sodov, s tem pa resne skrbi povzroča članicam Opeca pri ohranjanju ravnotežja na trgu.

Poleg slabih razmer v naftnem sektorju resno grožnjo pomeni tudi mogoča revolucija znotraj države, ki bi ohromila še to ostalo proizvodnjo nafte.

V boju s hiperinflacijo je Venezuela februarja izdala tudi kriptovaluto petro, ki naj bi nadmestil padajoč bolivar. Zanimanje zanj je bilo zelo veliko, saj so samo v enem dnevu razprodali za 735 milijonov dolarjev teh žetonov. Venezuelci trdijo, da bo kriptovaluta petro, ki so jo izdali na mreži Ethereum, podprta z naftnimi rezervami.