Šolarji so lahek plen oglaševalcev nezdrave hrane

Ne samo da je oglasov preveč, postali so bolj prikriti, prefinjeni, ponudniki pa so čedalje agresivnejši.

Objavljeno
19. september 2012 22.02
Povzeto po reviji Vip
Povzeto po reviji Vip
Številni šolarji so v prvih šolskih dneh poleg ponudb za različne obšolske dejavnosti prinesli domov tudi brezplačne izvode otroških revij oziroma ponudbe »za pokušino«, ki jih lahko starši naročijo v šoli. Ti pa poleg zanimivih vsebin ponujajo tudi reklame za raznovrstne izdelke, od igrač do hrane. Kakšna živila in pijače za najmlajše oglašujejo?

Prelistali smo nekaj izvodov revije Cicido, Ciciban, Zmajček, Moj Planet, National Geographic Junior in PIL, ki so jih mlajši ali malo starejši šolarji prebirali v lanskem šolskem letu. Čeprav letne naročnine niso ravno poceni (od 37 evrov za deset številk na leto pa do skoraj 50 evrov za dvanajst številk na leto), pa toliko oglasov vendarle nismo pričakovali. Vse revije, razen Zmajčka, so mlade bralce prav v vsaki številki nagovarjale z oglasi za prehranske izdelke ali pijačo. Vsebovale so tudi nekaj drugih oglasov, vendar smo se tokrat osredotočili le na prehranske. Kot nalašč za starše, ki se odločajo, ali je posamezna revija zanimiva in primerna za njihovega otroka, je bilo največ oglasov prav v septembrskih številkah revij, ki jih založbe brezplačno razdelijo med šolarje skupaj z naročilnicami.

Iščejo pot do otroških src

Inovativnost (lahko bi rekli tudi agresivnost) oglaševalcev je skoraj brezmejna. Svojim naročnikom in njihovim izdelkom utirajo pot do otroških src na različne načine – nekateri še vedno s klasičnimi oglasi, drugi s pomočjo iger (povezovanje predmetov, rebusi, labirinti ...). Upravičeno se lahko vprašamo, ali starši plačujejo otroške revije zato, da bi otroci v njih povezovali med sabo različne barjene klobase in reševali rebuse, pri katerih je rešitev na primer »VSI SMO NORI NA POLI«.

Mastno in sladko namesto zdravega

Paštete, barjene klobase, slani prigrizki, ledeni čaj, lizike, sladka limonada …, takšno hrano oglašujejo v revijah za najmlajše. Redko je med oglaševanimi izdelki tudi kakšen izdelek, ki vsebuje mleko, pa še ta je z dodanim sladkorjem (npr. pudingi, sladoled). V nobeni številki pa žal nismo našli oglasov za prehranske izdelke z dna prehranske piramide (za žita, sadje, zelenjavo), torej za tiste, ki naj bi jih v skladu s smernicami zdravega prehranjevanja pojedli največ.

Rdeča na prehranskem semaforju

Potem ko smo bili negativno presenečeni nad številom oglasov, smo preverili še prehranski profil izdelkov, saj smo upali, da oglaševani izdelki v revijah za otroke spadajo med tiste, ki vsebujejo maščobo, sladkor ali sol v zdravih mejah.

Niti eden od izdelkov, ki smo jih preverili, ni bil tak, da mu ne bi na prehranskem semaforju zagorela rdeča luč za eno od naslednjih sestavin: maščoba, sladkor, sol. Sistem ocenjevanja (prikazan s prehranskim semaforjem), ki ga je uvedla britanska organizacija Food Standard Agency, temelji na vsebnosti soli, maščobe in sladkorja v hrani. Če pa je katere od teh sestavin veliko, je to označeno z rdečo lučjo, zato naj bi živilo čim redkeje uvrščali na jedilnik in ga uživali le v majhnih količinah. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije WHO iz maja 2012 se je število debelih ljudi v primerjavi z letom 1980 več kot podvojilo. Več kot 40 milijonov otrok, mlajših od pet let, je predebelih.

Glede na dejstvo, da si otroci tudi prek oglasov izoblikujejo svoje prehranske navade (in odnos do zdrave hrane), smo prepričani, da bi morala uredništva bolj premišljeno izbirati, katere prehranske izdelke bodo objavljala.

Semaforja za prehranske izdelke in pijače si lahko gledate na www.veskajjes.si.

Zavajajoča vaba za najmlajše

Bomboni Dextro Energy so »nova šolska potrebščina za večjo zmogljivost in boljšo koncentracijo«, salama Poli je »najbolj nora salama, ki predstavlja najbolj nore živali na svetu«, nas prepričujejo oglasi. To je samo nekaj izsekov iz oglasov za prehranske izdelke in pijače v revijah za otroke.

Kaj storiti, če vas bo začel otrok v trgovini vztrajno prepričevati, da se v šoli ne bo mogel zbrati, če ne bo imel v ustih bombonov Dextro Energy? Konec koncev je revijo dobil v šoli, saj je za starše naročnina ugodnejša, če jo naročijo prek šole.