S&P ohranila kreditno oceno Slovenije

Bonitena agencija v decembrski oceni ohranila dolgoročno in kratkoročno kreditno oceno države pri A-/A-2. Obeti pozitivni.

Objavljeno
23. december 2015 12.44
reu MCGRAWHILL-SANDP/CIVILCHARGES
Ba. Pa., STA
Ba. Pa., STA

Ljubljana − Bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P) je v decembrski oceni ohranila dolgoročno in kratkoročno kreditno oceno države pri A-/A-2. Tudi obeti so ostali pozitivni. Slovensko gospodarstvo bo po ocenah agencije letos zraslo za 2,5 odstotka, med letoma 2016 in 2018 pa povprečno za 2,2 odstotka na leto.

»Slovenijo od večine vrstnic razlikujejo dobri dosežki v izvozu, pričakujemo pa, da bo letos petič zapored beležila presežek na tekočem računu plačilne bilance,« so zapisali v poročilu.

Pozitivni obeti kažejo na vsaj tretjinsko verjetnost, da bo agencija bonitetno oceno v prihodnjem letu in pol ob ugodnih gospodarskih spremembah povišala. Če bi bila gospodarska rast manjša od pričakovanj, bi lahko S&P obete spremenil v stabilne, so dodali.

Izvoz še vedno gonilo rasti

Slovensko gospodarstvo naj bi še naprej raslo na močnem izvozu, deflacija, rast zaposlenosti in višanje razpoložljivega dohodka pa še naprej spodbujajo okrevanje domače porabe. K rasti je pripomogla tudi javna poraba, ki so jo spodbujala evropska sredstva. V obdobju do leta 2018 naj bi se razmerje med izvozom in domačo porabo počasi premikalo v smeri slednje.

Obeti za naložbe so po navedbah S&P odvisni od izboljšanja kreditnih pogojev, ki za zdaj še niso najboljši. »Čeprav pričakujemo, da bo razdolževanje podjetij oteževalo obete za zasebne naložbe, pričakujemo, da se bo nemotena rast bruto domačih prihrankov (lani je bila pri 27 odstotkih BDP) sprevrnila, kar bo pripomoglo k naložbam in rasti porabe,« so še zapisali.

Reforme pozitivno vplivajo na obete

V poročilu S&P omenja še implementacijo strukturnih reform, ki bi dodatno pozitivno vplivale na dolgoročne obete za rast, pokojninska in zdravstvena reforma pa bi blagodejno učinkovali tudi na javne finance.

Med drugim so opozorili tudi na možnost razdora v vladajoči koaliciji zaradi vloge velikih podjetij v državni lasti v gospodarstvu. »Slovenija je začela postopno odprodajo premoženja, a verjamemo, da nekatera od teh podjetij še vedno predstavljajo tveganje za javne finance.«