Standard & Poor's in Bratuškova zaviti v molk

Bonitetna ocena. Predpostavljamo, da analitike zanimajo trdnost koalicije in ukrepi.

Objavljeno
18. september 2013 23.40
reu MCGRAWHILL-SANDP/CIVILCHARGES
Miha Jenko, gospodarstvo
Miha Jenko, gospodarstvo
Ljubljana – Predsednica vlade Alenka Bratušek se je danessrečala s predstavniki bonitetne hiše Standard & Poor's, ki so pri nas očitno zato, da bi preverili utemeljenost ocene Slovenije, ki znaša A – in s stabilnim predznakom. To oceno je agencija naknadno potrdila konec julija.

Čeprav je vlada v torek na svoji spletni strani napovedala dogodek s »sedečim fototerminom« in »pisno izjavo za javnost«, je vse to komuniciranje odpadlo, udeleženci pa so se po sestanku zavili v popoln molk.

Standard & Poor's (S & P) je julija v potrditvi slovenske ocene sicer predvidevala, da bo vlada nadaljevala reforme in da bo slovensko gospodarstvo prihodnje leto spet začelo rasti. Na strani tveganj je agencija takrat opozorila, da bi oceno lahko znižala, če bi se dolg države še naprej povečeval, in sicer poleg tega da bi banke še naprej kopičile slabe terjatve, vlada pa bi bila neuspešna pri izvedbi reform.

Lahko sklepamo, da S & P zanima trdnost koalicije in njena zavezanost k izvedbi reform in javnofinančni konsolidaciji. Na spremembo bonitetne ocene bi lahko vplivali tudi rezultati pregledov slovenskih bank, še posebno če bi se izkazalo, da je luknja v bilancah večja od predvidene.

Po pisanju agencije APA je analitik agencije S & P Pierre Gautier prejšnji teden na Dunaju podprl poseg vlade v Probanki in Factor banki, saj naj bi z njim vlada želela pokazati svojo odločenost, da resnično reši težave v bančnem sistemu.

Po njegovi oceni bo Slovenija za dokapitalizacijo bank v lasti države do konca prihodnjega leta potrebovala dve do tri milijarde evrov. Problem pa naj bi bile državne banke, ki jih omenjeni analitik postavlja ob bok tistim v Kazahstanu.